Cercetătorii vor să afle care sunt efectele temperaturilor extreme asupra corpului: „Și respirația se simte ciudat”
22 iulie a fost cea mai caldă zi de când se fac măsurători pe planetă, potrivit specialiștilor de la NASA.
În aceste condiții, cercetătorii vor să afle care sunt efectele temperaturilor extreme asupra corpului uman.
Universitatea South Wales din Marea Britanie desfășoară un amplu program de testare a efectelor încălzirii globale asupra oamenilor. O jurnalistă a postului CNN a vrut să vadă pe propria piele ce înseamnă acest lucru.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Laura Paddison, corespondent CNN: „În spatele meu e o cameră ambientală unde oamenii de știință pot controla temperatura. Acolo vor crește temperaturile până la aproximativ 40 de grade Celsius, adică 104 grade Fahrenheit. Scopul acestui exercițiu este de a vedea ce impact are căldura extremă asupra corpului meu”.
Echipamentul jurnalistei este plin de senzori care măsoară fluxul sanguin spre creier, ori temperatura pielii. Rolul acestora este să analizeze funcțiile cognitive. Cercetătorii vor să afle, astfel, în ce măsură afectează căldura deciziile pe care le luăm.
Laura Paddison, corespondent CNN: „Sunt 40 de grade Celsius, dar umiditatea este de 85% și diferența este intensă. E ca într-o saună aici. Este foarte, foarte greu, mâinile îmi tremură puțin. Totul este dificil, chiar și respirația se simte ciudat”.
Analizele arată că, din cauza temperaturilor ridicate, circulația sângelui spre creier are de suferit. Senzorii au înregistrat o scădere de la 600 la 400 de mililitri pe minut.
Damian Bailey, profesor de biochimie: „Nu primești suficient „combustibil” în creier. Nu arzi suficient combustibil pentru a putea lua deciziile corecte. Ai putea lua decizii greșite, decizii pripite”.
Cu toate acestea, inima depune un efort mult mai mare ca să pompeze sânge în timpul exercițiilor, tot din cauza creșterii temperaturii și a umidității.
Damian Bailey, profesor de biochimie: „Pentru pacienții mai în vârstă, asta e o problemă mare. Și nu ar putea face cele mai simple sarcini, nici măcar să se ridice de pe scaun. Dintr-o perspectivă cardiovasculară, asta ar fi prea solicitant”.
Laura Paddison, corespondent CNN: „Ceea ce vedem acum în întreaga lume este această căldură însoțită de umiditate care transformă locurile la limita supraviețuirii. Vedem valuri de căldură mai puternice, vreme cu umiditate crescută și impactul asupra corpului e copleșitor”.
Multe zone din Europa au, încă, temperaturi caniculare. Andaluzia, în Spania, a înregistrat în acest weekend peste 40 de grade Celsius în timpul zilei și 30 de grade noaptea, în condițiile în care peninsula iberică nu mai este afectată de un val de căldură, așa cum s-a întâmplat luna trecută.