Cel mai vechi schelet uman din emisfera vestica. Ce confirma descoperirea sa intr-o pestera subacvatica
Scheletul unei adolescente, cu o vechime estimata intre 12.000 si 13.000 de ani, descoperit intr-o pestera subacvatica din Mexic, confirma faptul ca amerindienii de astazi sunt urmasii primilor locuitori ai continentului american, conform AFP.
Rezultatele datarii oaselor cu carbon 14 si ale analizarii fragmentelor de ADN recuperate dintr-o masea de minte a adolescentei, care avea aproximativ 15 ani in momentul mortii, numita Naia de oamenii de stiinta - numele unei nimfe a apelor in mitologia greaca -, au fost publicate joi in revista americana Science.
Teoria acceptata pe scara larga in comunitatea stiintifica este ca amerindienii provin din migrantii din Asia, care au traversat fasia de pamant ce lega Siberia de Alaska, pana acum 18.000 de ani, scufundata in prezent sub stramtoarea Bering. Insa aceasta ipoteza a ramas controversata, deoarece morfologia faciala a celor mai vechi schelete gasite pe continentul american nu seamana cu trasaturile amerindienilor de astazi.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
"Amerindienii de astazi seamana mult cu populatia chineza, coreeana si japoneza, ceea ce nu este cazul pentru scheletele descoperite in America, ce au o vechime mai mica de 10.000 de ani in cea mai mare parte", a spus James Chatters, directorul societatii Applied Paleoscience din Statele Unite.
Craniile celor mai vechi americani, precum cel al scheletului Naia, sunt mai alungite si mai inguste decat cele ale amerindienilor si seamana mai degraba cu africanii si aborigenii din Australia si din insulele din Pacificul de Sud.
"Acest lucru a alimentat speculatiile conform carora acesti americani si amerindienii au sosit din colturi diferite ale lumii sau au migrat din Asia in diferite perioade istorice", a explicat James Chatters. "Rezultatele analizarii ADN-ului mitocondrial extras dintr-un dinte al adolescentei arata ca aceasta era inrudita pe linie materna cu amerindienii de astazi, deoarece provine din aceeasi populatie", a precizat Deborah Bolnick, de la Universitatea din Texas, si membra a echipei de cercetare.
"Aceste concluzii nu furnizeaza niciun indiciu cu privire la existenta unei migratii mai vechi pe continentul american, care ar proveni din Asia de sud-est sau Europa", a adaugat cercetatoarea. Potrivit lui Deborah Bolnick, "paleoamericanii, chiar si cei cu o morfologie craniana si faciala diferita de amerindienii de astazi, asa cum este Naia, ar putea de asemenea sa fi venit din Siberia. Aceste diferente morfologice se explica probabil prin evolutia amerindienilor, in decurs de 9.000 de ani".
"Aspectul cel mai uluitor al acestei descoperiri este ca, in sfarsit, avem un raspuns la intrebarea referitoare la originea primilor americani", a declarat James Chatters. Scheletul aproape complet al Naiei a fost descoperit in 2011, intr-o pestera cu o adancime de 30 de metri, denumita "Hoyo negro" ("pestera neagra" in spaniola) in reteaua de caverne subacvatice din Sac Actun, in estul peninsulei Yucatán.
In afara de scheletul Naiei, oamenii de stiinta au descoperit ramasitele a 26 de mamifere mari, printre care specii disparute, cum ar fi smilodonul, o specie de felina cu colti asemanatori pumnalului, si o specie de elefant din familia Gomphotheriidae. Proiectul denumit "Hoyo Negro" a fost coordonat de Institutul national de antropologie si istorie din Mexic (INAH), cu finantarea National Geographic Society.