Cel mai vechi "film" erotic din istorie are 3.000 de ani. Misterul petroglifelor Kangjiashimenji
Puritanii nu ar trebui sa se apuce de arheologie. Este singura concluzie pe care o putem trage dupa ce am vazut petroglifele Kangjiashimenji, descoperite in nord-vestul Chinei. Iata povestea lor.
Petroglifele Kangjiashimenji sunt sculpturi in basorelief in bazalt (n.r. roca vulcanica) rosu si au fost descoperite in regiunea chineza Xinjiang. Operele de arta includ cele mai vechi si explicite reprezentari ale unor acte sexule din istorie, scrie huffingtonpost.com.
Chiar daca au fost descoperite in anii '80 de arheologul Wang Binghua, acestea raman necunoscute lumii moderne.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
"Filmul", format din 100 de figurine, spune povestea unui ritual - sau mai multe - de fertilitate. Figurinele variaza in marime de la cativa centimetri, pana la aproape 3 metri. Toate stau in aceeasi pozitie ceremoniala. Mana dreapa arata in sus, cea stanga in jos, indicand cerul si pamantul.
"Filmul" incepe cu reprezentarea grafica a unor femei, iar figurinele de sex masculin au proape toate penisul erect. Al treilea grup este reprezentat de ceea ce arheologii cred ca sunt bisexuali, posibil samani.Tabloul este divizat in patru scene, de marime descarcatoare. Prima are 9 metri inaltime si infatiseaza noua femei gigant si doi barbati mult mai scunzi care danseaza in cerc si ii admonesteaza pe privitori. Este singura scena in care barbatii nu au penisul erect, desi in ea este reprezentat un bisexual itifalic (n.r. termen din arheologie care inseamna penis erect). Doi armasari se bat cap in cap in centrul tabloului.
A doua scena reprezinta un dans ciudat in jurului unui bisexual. Scena este urmarita de spectatori fara cap.
Urmatorul tablou este mai mic si mai socant. O femeie da nastere mai multor copii in timpul unui act sexual. In aceasta scena este reprezentat si ceea ce oamenii de stiinta cred ca este un ritual de sacrificiu.
In ultima scena sunt reprezentanti numai barbati, spun arheologii. Aici apar acte sexuale intre persoane de acelasi sex si o scena de masturbare.
Mai exista si patru tablouri aditionale - niste schite.
Luand in considerare amploarea operei de arta, basoreliefurile ar fi fost imposibil de realizat in decursul unei singure vieti preistorice. Cu alte cuvinte, cel mai probabil, au avut mai multi autori.
Figurinele au fete cu trasaturi caucaziene, iar arheologii cred ca oamenii reprezentati in petroglife sunt occidentali. Desi basoreliefurile au fost descoperite in Asia Centrala seamana cu cele realizate pe teritoriul Ucrainei de astazi, in Epoca Cuprului.
Astfel, oamenii de stiinta chinezi atribuie petroglifele culturilor nomade care au existat cu 1000 de ani inaintea erei noastre. Cu toate acestea nomazii creau in general obiecte de arta care puteau fi transportate, si nu tablouri uriase. Autorii basoreliefurilor ar fi trebuit sa fie sedentari, avand in vedere ca acestea au fost finalizate in decursul catorva sute de ani. Problema este ca singurul popor sedentar care s-a stabilit in regiune, a facut-o in timpul Epocii Bronzului - adica un mileniu mai devreme decat varsta tablourilor.