Cel mai mare aisberg din lume s-a rupt în două. Ce spun experții
Cel mai mare aisberg din lume s-a rupt în două.
Agenția Spațială Europeană (ESA) a raportat pe 18 decembrie 2020 că aisbergul gigant A-68A s-a rupt acum în două bucăți.
O bucată are dimensiunea orașului (18 km lungime), iar cealaltă este mult mai mare (135 km lungime).
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Aisbergul era inițial cel mai mare de pe Pământ, dar acum este al doilea ca mărime. Se pare că încă se îndreaptă spre Georgia de Sud, o insulă îndepărtată și nelocuită din Atlanticul de Sud, populată de foci și pinguini.
Oamenii de știință au adăugat că aisbergul ar putea sau nu să se ciocnească cu insula în această lună, făcând ravagii în apropierea apelor insulei.
Noua bucată de gheață are aproximativ 18 km lungime și aproximativ 140 km pătrați, aproximativ de aceeași dimensiune ca și Sevilla. În ciuda aspectului său mic din imagini, noua bucată de gheață este atât de mare încât cel mai probabil va fi numită A-68D de către Centrul Național de Gheață al SUA în zilele următoare. Alte două bucăți de gheață care s-au rupt anterior au fost numite A-68B și A-68C.
Aisbergul principal A-68A are acum aproximativ 3700 km pătrați, cu o lungime de aproximativ 135 km. După ce a pierdut multe alte bucăți de gheață în ultimele săptămâni, A-68A și-a pierdut acum titlul de cel mai mare aisberg din lume.
Aisbergul s-a rupt pentru prima oară din raftul de gheață Larsen C din Antarctica în iulie 2017. De atunci, a parcurs mii de kilometri, iar pe 14 decembrie se afla la aproximativ 120 de kilometri de Insula Georgia de Sud. Dacă rămâne pe calea sa actuală, aisbergul, care are aproximativ aceeași dimensiune ca insula însăși, ar putea să se întindă în apele puțin adânci din zonă și să provoace probleme reale pentru ecosistemele din apropierea insulei.