Cea mai spectaculoasa Luna Plina din ultimii 68 de ani. Cum ne poate influenta evenimentul astronomic de luni
14 noiembrie 2016 marcheaza un eveniment astronomic deosebit. Luni, luna se afla mai aproape de Pamant decat a fost vreodata in ultimii 68 de ani. Apropierea este cunoscuta sub numele de "super luna, si va putea fi observata, cu ochiul liber.
Daca ii va ajuta si vremea cei pasionati de fotografie, vor avea ocazia, in aceasta seara, sa surprinda luna plina, in toata splendoarea ei. Astrologii spun ca in aceste zile am putea simti o energie care poate sa produca schimbari majore in special in cuplu.
In Romania, evenimentul numit "superluna" a fost inregistrat luni la ora 13.23 de minute. Atunci, luna s-a aflat la o distanta de 356.508 kilometri de Pamant, fiind cel mai aproape de Planeta noastra, in ultimii 68 de ani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Apropierea lunii de pamant, chiar daca este istorica, nu poate fi considerata un fenomen astronomic, ci o miscare normala - spun specialistii. Denumirea de "super luna" a fost data in 1979 de catre un astrolog si inseamna "luna plina apropiata de pamant".
Adrian Sonka, coordonatorul observatorului astronomic amiral urseanu: "Oamenii care se vor uita la luna in seara asta, ca sigur se vor uita, vor vedea luna mare, dar nu din cauza ca e aproape de pamant, ci din cauza ca luna este marita artificial de creierul nostru. creierul nostru, care nu prea poate estima distantele mari, crede ca obiectele alea sunt apropiate. cand vezi luna aproape de casa, te gandesti, ia uite, e aproape de mine, o compari cu reperele terestre si atunci in creierul rau - o maresti - asta este iluzia ponza"
Mai multi fotografi profesionisti sau amatori - au iesit inca de aseara sa fotografieze luna plina. Eduard Gutescu, fotograf roman premiat anul trecut de National Geographic, pentru un peisaj de toamna deosebit, a suprins aseara inca o imagine spectaculoasa, pe care incearca sa o obtina de un an.
Eduard Gutescu: "Imaginati-va ca incercati sa impuscati o musca in zbor. acel avion eu l-am vazut aseara ca vine, nu eram foarte sigur ca o sa intre in plin in luna, am avut impresia ca trece pe dedesubt si am pus ochii la aparat si am asteptat"
De lucru au avut zilele acestea si astrologii. Ei spun ca super luna ne poate influenta viata.
Nicoleta Svarlefus, astrolog: "Este o energie pe care o resimtim ceva mai intens decat in alte luni si e foarte posibil sa produca si schimbari majore in constiinta si in viata noastra. De pilda poate fi vorba despre relatii. Zilele ascestea s-ar putea sa avem niste revelatii referitor la ce anume e nevoie sa schimbam in aceste relatii, in ce masura ne sprijina ele sa avem o viata prospera, in ce masura ne trag inapoi anumite relatii. "
Pe de alta parte, atat astronomii, cat si medicii sustin ca organismul uman nu este influentat de apropierea lunii de Pamant.
Cand se va mai repeta "Luna Plina"
Luna se afla in constelatia Taurus nu departe de doua roiuri deschise. Ambele roiuri sunt in stranga Lunii, deasupra fiind Pleiadele, iar sub, Hyadele", potrivit site-ului astro-urseanu.ro.
Luna se va afla in aceasta perioada la cea mai mica distanta fata de Terra de dupa anul 1948 si nu se va mai apropia de Pamant la o astfel de distanta decat abia in 2034.
Anul 2016 se va incheia cu cea mai mare Luna plina pe care majoritatea oamenilor au vazut-o vreodata.
Satelitul natural al Terrei se va apropia cel mai mult - devenind pe bolta mai stralucitoare si mai mare - fata de Terra decat a facut-o in ultimii 70 de ani, pe 14 noiembrie.
Fenomenul de Super Luna, denumit si ”Luna la perigeu”, se produce datorita orbitei eliptice a satelitului natural al Terrei, cand acesta ajunge pe orbita la cea mai mica distanta fata de Pamant. In acel moment, Luna se afla cu 48.280 de kilometri mai aproape de Terra decat atunci cand se afla la ”apogeu” - punctul cel mai indepartat de pe orbita sa fata de Terra.
Pe data de 15 noiembrie, Luna va fi chiar printre stelele roiului Hyade impreuna cu cea mai stralucitoare stea din aceasta constelatie, Taurus.
Deasupra Lunii, pe un cer bun, se pot numara sapte stele din roiul Pleiade sau "Closca cu Pui”.
Pe 17 si 18 noiembrie, Luna va traversa constelatiile Orion si Gemini printre stelele mai putin stralucitoare ale acestor constelatii.
O noua intalnire cu un roi de stele deschis va fi pe 19 si 20 noiembrie. Luna va trece prin constelatia Cancer unde se afla si stelele din roiul Praeasepe sau M44.
Pe 19 noiembrie, roiul va fi in stanga Lunii, iar pe 20 noiembrie, in dreapta sus. La miezul noptii in ambele seri, Luna se va afla spre sud, unde cu un binoclu puteti observa si roiul. Pe un cer bun si nu cand Luna este in apropiere, acest roi este vizibil cu ochiul liber.