Analiză: De ce nu vom scăpa de COVID-19, fără apariția unui vaccin
Există un consens între mai mulți experți la nivel global, potrivit căruia pandemia de COVID-19 se va încheia doar odată cu instituirea imunităţii colective.
Acest lucru se întâmplă în momentul în care suficientă lume dintr-o comunitate este protejată de un agent patogen. Cu cât sunt mai multe persoane imune, cu atât este mai probabil ca persoanele purtătoare de virus să intre în contact doar cu persoane care nu pot fi infectate, punând astfel capăt răspândirii, relatează Bloomberg.
Momentul în care imunizarea colectivă începe, depinde de cât de contagios este agentul patogen, care este măsurat de ceea ce experții numesc "numărul de bază de reproducere" sau R0.
R0 este pur și simplu numărul mediu de persoane la care un purtător va răspândi boala într-o populație în care nimeni nu este imun, deci un R0 din 3 ar însemna că o persoană infectată răspândește boala la alte trei persoane.
Cu cât R0 este mai mare, cu atât este mai mare proporția populației care trebuie să fie imună pentru a opri răspândirea virusului, transmite ABC News.
"Mirajul" imunizării colective
Pentru COVID-19, încă nu suntem siguri care este R0, așa că nu știm încă care este pragul de imunitate al efectivelor. Deocamdată, se estimează că va fi între 70 și 90%.
Astfel, luând ca exemplu Statele Unite, pentru a atinge chiar și extremitatea inferioară a acestui interval în mod natural, 230 de milioane de americani ar trebui să se infecteze și, automat, mulți dintre aceștia ar putea muri.
Atingerea acestei imunități colective în lipsa unui vaccin poate fi influențată de o serie de variabile, printre care: Cât de infecțioasă este boala? Cât de mortal este virusul? Cât timp rămân pacienții imuni odată ce au scăpat de virus? Ajustarea oricăreia dintre aceste variabile poate schimba drastic rezultatul ecuației.
De ce nu am putea reuși atât de ușor să devenim imuni la o boală? Există câteva lucruri care s-ar putea întâmpla. Corpurile noastre s-ar putea opri din a ucide complet virusul, permițându-i să stea în stare latentă și să reapară mai târziu (este cazul HIV).
Virusul ar putea evolua suficient încât anticorpii noștri vechi să nu mai funcționeze, sau răspunsul imun pe care îl producem ar putea să se estompeze prea repede, făcându-ne susceptibili la reinfecție aproape imediat.
Un vaccin, abia în 2021
Un vaccin pentru combaterea noului coronavirus ar putea fi aprobat în aproximativ un an, într-un scenariu „optimist”, a anunțat joi o agenție care aprobă medicamentele pentru Uniunea Europeană.
Pe măsură ce lumea se grăbește să găsească un vaccin, Uniunea Europeană, lovită puternic de COVID-19, se teme că nu va avea suficiente provizii, mai ales dacă un vaccin va fi dezvoltat în Statele Unite sau China.
Agenția Europeană a Medicamentului, în comunicare cu 33 de dezvoltatori, face tot posibilul pentru a accelera procesul de aprobare, a declarat șeful acestei instituții, Marco Cavaleri, potrivit Reuters.
Peste 100 de proiecte de vaccinuri pe plan mondial
Există peste 100 de proiecte de vaccinuri anti-COVID-19 pe plan mondial, din care opt au ajuns în faza studiilor clinice, potrivit unor date publicate de London School of Hygiene & Tropical Medicine.
Această reputată şcoală de medicină din Marea Britanie a numărat aproape 120 de proiecte diferite de vaccinuri împotriva maladiei cauzate de coronavirusul SARS-CoV-2, din care 110 se află într-un stadiu de dezvoltare "pre-clinic".
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!