Americanii schimbă modul de tratament al cancerului, pentru a proteja organismul
În Statele Unite, mai mulţi specialişti au schimbat abordarea când vine vorba despre tratamente pentru pacienţii care suferă de cancer.
În loc de chimioterapie şi radiaţii, medicii le recomandă să îşi facă analize genetice, pentru a vedea ce fel de mutaţii au suferit celulele din organul afectat. Abia apoi, în funcţie de rezultat, li se prescrie un tratament.
Doctorii i-au depistat lui Alison Cairnes o tumoare între stomac și esofag. Cancerul s-a răspândit apoi la ficat, la plămâni și la nodulii limfatici.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
În loc să recurgă la intervenţie chirurgicală, chimioterapie şi radiaţii, pacientă, la sfatul medicului ei, a făcut o serie de teste genetice.
Alison Cairnes, pacientă: "Avea mai mult sens pentru mine să mă concentrez pe zona unde erau probleme, în loc să-mi bombardez organismul cu chimioterapie."
Rezultatele au ajuns la o comisie compusă din medici şi specialişti de la Universitatea din California. După ce au analizat mutaţiile suferite de celule, au decis că boala poate fi tratată cu două medicamente, care, de fapt, nu erau aprobate pentru tipul de cancer de care femeia suferea. Dar Alison a început tratamentul.
Dr. Shumei Kato, medic: "La opt săptămâni după tratament, radiografiile au arătat înjumătăţirea tumorii. Aceasta va continua să-și reducă dimensiunile în următorul an."
Asemenea comisii au apărut şi în alte centre de cercetare a cancerului de pe lângă marile universităţi americane. Scopul lor este să propună un tratament în funcţie de informaţiile genetice şi mutaţiile suferite de celule.
Dr. Burkard, medic oncolog: "Într-un domeniu în care lucrurile se schimbă foarte rapid, medici din toată ţara fac schimb de păreri pentru a răspunde mai bine nevoilor fiecărui pacient."
În Statele Unite, tot mai mulţi pacienţi diagnosticaţi cu cancer îşi fac o aşa numită biopsie lichidă. Este o analiză de sânge în care este detectat ADN-ul tumorilor. Astfel, medicii pot prescrie un tratament care țintește fiecare tumoare în parte, spun ei.
Razelle Kurzrock, medic la Universitatea din California: "Până acum, ca să obţii un diagnostic, analizai la microscop suprafaţa celulei şi vedeai de unde vine. Însă această abordare nu îţi spune nimic despre tumoarea în sine. Acum, ca să obţii un diagnostic, te uiţi adânc în celulă şi înţelegi de ce celulele normale s-au transformat în unele canceroase."
Această nouă abordare a sporit şi prescrierea medicamentelor experimentale.