"Am creat virusul mutant, care ar putea declansa o pandemie". Anuntul care a pus pe jar autoritatile
Un savant, ale carui proiecte au fost considerate prea periculoase pentru a fi publicate, a anuntat oficial ca a creat un virus mutant, care s-au putea raspandi foarte usor in intreaga lume.
Profesorul Yoshihiro Kawaoka, de la Universitatea Wisconsin-Madison, a organizat o conferinta de presa, in cadrul careia a oferit detalii despre realizarea sa.
El a creat un hibrid intre virusul gripei aviare si al gripei porcine, apoi i-a produs o mutatie, astfel incat acesta se transmite foarte usor de la un om la altul, prin tuse sau stranut.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Anuntul savantului vine dupe ce, in luna decembrie, oficialii americani au cerut ca articolul acestuia sa fie sters din revista de stiinta Nature, pentru ca teroristii sa nu se foloseasca de datele furnizate, ca sa creeze o arma biologica.
Aceasta reactie a dus la o intreaga dezbatere, intre sustinatorii accesului neingradit la stiinta si cei care se tem ca aceste cunostinte ar putea fi folosite intr-un scop malefic.
Gripa aviara este considerata foarte periculoasa. Jumatate dintre cei care au contactat boala au murit, iar acest virus poate fi devastator pentru omenire, daca va suferi o mutatie care sa-i permita sa se raspandeasca mai repede.
Potrivit Guardian, experimentele profesorului Kawaoka au fost menite sa analizeze posibilitatea ca mutatia sa apara in mod spontan, in natura.
Din fericire, rezultatul testelor sale arata ca, desi mutatia poate sa aiba loc, virusul nu va putea niciodata sa fie la fel de contagios la gripa sezoniera, iar bolnavii pot fi tratati cu medicamentele clasice antivirale.
Cu toate acestea, savantul atrage atentia ca virusul poate suferi mutatii neasteptate in mediul natural, cum s-a intamplat de altfel in Egipt, in perioada 2009-2011, cand au fost inregistrate 46 de asemenea cazuri.
Kawaoka si un alt medic care a luat parte la experiment, olandezul Ron Fouchier, au precizat ca aceste teste pot ajuta la prevenirea pandemiilor, asa cum alte cercetari stiintifice incearca sa previna tsunami-urile sau cutremurele.
Fouchier nu a dat alte detalii despre experimentul la care a participat, deoarece guverrnul olandez ii interzice divulgarea anumitor informatii.