A fost inventat un aparat revoluționar, care reglează bătăile inimii: ”Este de mărimea unei semințe de susan”
O echipă de cercetători și ingineri de la o universitate americană a anunțat crearea celui mai mic pacemaker din lume. Dispozitivul de nici patru milimetri poate fi introdus în corp cu ajutorul unei seringi.
Însă, după minimum șase luni de funcționare, se dizolvă și trebuie înlocuit.
Aparatul menit să regleze bătăile inimii a fost creat cu gândul la pacienții nou-născuți cu probleme cardiace grave.
John Rogers, profesor, Biomedical Engineering: ”Este de mărimea unei semințe de susan”.
Pacemakerul revoluționar are aproape doi milimetri lățime, trei milimetri și jumătate lungime și o grosime de doar un milimetru.
Este atât de mic încât poate să fie fixat în vârful unui ac de seringă. Și, prin urmare, poate fi injectat în pieptul pacientului care scapă, astfel, de o intervenție chirugicală invazivă.
Dispozitivul minuscul este legat de un aparat care rămâne la exterior, și se lipește pe piept. Când sunt detectate bătăi neregulate ale inimii, secțiunea externă emite un semnal luminos care activează electrozii. Iar pacemaker-ul trimite impulsuri electrice către inimă. Scopul: să controleze și să corecteze ritmul cardiac.
Deși este recomandat tuturor pacienților, indiferent de vârstă, dispozitivul minuscul este extrem de util în cazul nou-născuților cu probleme cardiace congenitale.
John Rogers, profesor, Biomedical Engineering: „Recuperarea post-operatorie poate să fie înspăimântătoare, mai ales în cazul copiilor care trec prin intervenții cardiace.”
Dispozitivul are totuși o viață redusă.
John Rogers, profesor, Biomedical Engineering: „Pacemakerul se va dizolva după șase-nouă luni de funcționare.”
Aparatul este deocamdată în stadiu de experiment. Dar inventatorii lui speră că nu va mai dura mult până când va ajunge în spitale.