3D este deja istorie: armata americana a comandat imprimante 4D. VIDEO
Cercetatorii americani sunt pe cale de a realiza prima imprimanta 4D din lume. Vezi in material cum ar functiona un astfel de dispozitiv
Imprimantele 3D sunt depasite, viitorul e al imprimantelor 4D. Cel putin, asa spune Skylar Tibbits, seful unei echipe de cercetatori de la Massachusetts Institute of Technology, care lucreaza la un astfel de dispozitiv si declara, potrivit Smithsonian.com, ca exista deja tehnologia pentru producerea lui.
Ce face o imprimanta 4D? „Printeaza” obiecte care isi pot schimba forma singure, adaptandu-se la diversi stimuli externi. Tibbits da si un exemplu: o pecrehe de incaltari scoase la imprimanta 4D „atunci cand incep sa alerg cu ele, se transforma in pantofi de alergat. Daca joc bachet, devin ghete de baschet. Daca merg cu ele pe iarba, le apar crampoane sau, daca ploua, devin impermeabile. Desigur ca pantoful nu intelege ca joc baschet, dar se transforma pe baza presiunii aplicate piciorului, umiditatii sau schimbarilor de temperatura”.
Poate ca suna SF, dar Tibbits sustine ca deja in domeniul nanotehnologiei oamenii de stiinta au reusit sa realizeze astfel de materiale care isi schimba singure forma. Iar aplicatiile unei imprimante 4D ar fi nelimitate: imaginati-va tevi care isi astupa singure gaurile, spune cerecetatorul american. In materialul video puteti vedea cum arata un material de acest tip realizat de echipa de la MIT in colaborare cu compania Stratasys.
4D Printing: Cube Self-Folding Strand from Skylar Tibbits on Vimeo.
De altfel, departamentul de cercetare al armatei SUA e deja interesat de aceasta tehnologie si a alocat 855.000 de dolari pentru construirea unui prototip de imprimanta 4D. Printre aplicatiile la care se gandesc generalii se numara, potrivit Gizmodo, materiale de camuflaj care sa se adapteze la orice mediu sau chiar sa te faca invizibil, dar si un blindaj care sa reactioneze la loviturile primite.
Sursa: Smithsonian.com
Etichete: armata, cercetatori, materiale, 3D, imprimanta, stiinta,
Dată publicare:
19-05-2014 10:50