iLikeiT. Tehnologia viitorului, accesibila. O imprimanta 3D a ajuns sa coste putin peste 1000 dolari


Ultimul update: Vineri 05 Iulie 2013 06:14
Data publicarii: Marti 02 Iulie 2013 08:51
Categorie: iLikeIT

Imprimantele 3D au ajuns acum la fel de ieftine precum un laptop mai bun. Pretul, care a scazut si de 10 ori in ultimii trei ani, deschide portile spre univers nou, unde imaginatia e limita.

Veti putea ''printa''... cesti de cafea, jucarii sau obiecte din lemn si chiar metal. George Buhnici a testat deja tehnologia viitorului in San Francisco.

Despre printarea 3D si scanare am tot vorbit in ultima perioada, insa erau accesibile pana de curand doar celor care-si permiteau costuri destul de ridicate. Conform legii lui Murphy, fiecare produs scump se ieftineste cu 50% dupa primul an. Asa a ajuns ca o imprimanta 3D sa coste doar vreo 1000 si ceva de dolari.

O astfel de imprimanta vine acasa intr-un pachet plat si poate fi asamblata de un pasionat. E facuta din lemn, dar important este capatul de scriere. Si de aici pana la a-ti produce propriul tau cap de dragon nu mai e decat un pas... si costul materialelor.

Imprimanta 3D foloseste plastic dur pe care il topeste si il aseaza strat cu strat. Tot procesul dureaza de la 2 la 11 ore, in functie de complexitatea modelului. Si daca nu stiti ce sa printati, aveti pe internet milioane de proiecte, iar cele mai noi sisteme de operare vin deja cu drivere pentru imprimante 3D. Cei mai multi folosesc plastic, dar se experimenteaza deja si cu alte materiale.

Insa, imprimantele 3D sunt limitate la doar un singur material pe obiect.

Ganditi-va la o cutie pentru pranz. Ai o cutie robusta facuta din plastic, dar balamelele sunt din metal. Vei putea printa totul din prima, fara asamblare ulterioara. Iar in cinci ani vom reusi, chiar si cu metal sau beton, spre exemplu. Urmatorul pas poate fi clonarea.

Dar hai sa ducem imaginatia mai departe. Ce facem cu oamenii? Fiecare trasatura a corpului e transpusa digital, iar la final, modelul de pe calculator arata ca o statuie.

Asadar, primul lucru care-ti vine in minte este "wow", pot sa-mi fac o statuie, insa de-aici pana la lucrurile cu adevarat serioase nu mai e decat un pas. Sunt o multime de aplicatii in arhitectura sau poate in medicina. Cativa cercetatori din State au reusit sa printeze un rinichi, folosind celule umane. In cinci ani ar putea face si primul transplant. Pot fi create chiar si proteze.

Unii medici printeaza deja grefe care sa ii salveze pe cei cu arsuri grave. Au fost printate si bucati de organe. Doar imaginatia este limita. 

Primul pistol din lume scos la o imprimanta 3D a fost testat cu succes
Primul pistol din lume scos la o imprimanta 3D a fost testat cu succes
Imprimanta 3D, vedeta primului targ de inovare din vestul tarii. Ce au mai adus expozantii
Imprimanta 3D, vedeta primului targ de inovare din vestul tarii. Ce au mai adus expozantii
Inventii SF devenite realitate. Dupa imprimanta tridimensionala, stiloul 3D transforma gandurile in materie
Inventii SF devenite realitate. Dupa imprimanta tridimensionala, stiloul 3D transforma gandurile in materie
NBA 2K20
iLikeIT. Jocul săptămânii, NBA 2k20, cel mai spectaculos titlu făcut după un sport de echipă
iLikeIT. Topul celor mai interesante gadgeturi lansate la IFA Berlin 2019
iLikeIT. Care sunt cele mai importante noutăți de la lansarea iPhone 11 și Apple TV+
iLikeIT. Care sunt cele mai bune jocuri pentru a ne relaxa în weekend
Jocuri video interactive. Cum arată holograma care interacționează cu jucătorii
iLikeIT. Aplicația care vă spune când ajunge autobuzul, cu ajutorul GPS-ului călătorilor
Noul iPhone 11 Pro
iLikeIT. Ce prețuri au noile telefoane lansate de Apple