Sezonul actual din NBA, în pericol sa fie oprit. Jucătorii protestează împotriva violenței poliției

Ultima actualizare: 27-08-2020 11:55
Bucks
Getty

Jucătorii echipei Milwaukee Bucks nu s-au prezentat la partida cu numărul 5 din disputa cu Orlando Magic, programată miercuri, după ce un poliţist alb l-a rănit grav prin împuşcare pe un tânăr afro-american, Jacob Blake, la Kenosha, Wisconsin.

Înaintea meciului care i-ar fi putut califica în semifinalele Conferinţei de Est, baschetbaliştii de la Milwaukee Bucks au rămas la vestiare, în timp ce jucătorii de la Orlando Magic erau pe teren, la încălzire. După un timp, şi aceştia din urmă au revenit la vestiare, transmite News.ro

Gestul este un protest după o acţiune disproporţionată a poliţiei din Wisconsin, statul în care joacă Bucks, în urma căreia un bărbat de culoare de 29 de ani a fost împuşcat de şapte ori în spate în timp ce era neînarmat şi încerca să părăsească scena unei lupte între două femei pe care le despărţise.

Blake va rămâne, probabil, paralizat pe viaţă. Intervenţia poliţiei a fost filmată, gloanţele lovindu-l pe bărbat în spate, în timp ce încerca să se urce în maşina lui, unde, potrivit avocatului acestuia, erau trei dintre copiii săi, băieţi cu vârstele de trei, cinci şi opt ani.

Boicot în lanț al echipelor din NBA

 

Boicotul jucătorilor de la Milwaukee Bucks urma să fie repetat şi de alte echipe, astfel că NBA a decis să amâne toate partidele de miercuri, Milwaukee - Orlando, Houston - Oklahoma City şi Los Angeles Lakers - Portland.

"Ţinând cont de decizia jucătorilor echipei Milwaukee Bucks de a nu disputa al cincilea lor meci împotriva formaţiei Orlando Magic, această întâlnire şi celelalte două, dintre Houston Rockets şi Oklahoma City Thunder, precum şi între Los Angeles Lakers şi Portland Trail Blazers au fost amânate", a precizat liga nord-americană de baschet, fără a preciza data reprogramării partidelor.

Sindicatul arbitrilor NBA şi-a anunţat "solidaritatea cu decizia jucătorilor de a boicota meciurile din această seară (n.r. - miercuri) pentru a protesta faţă de uciderea nejustificată şi continuă a bărbaţilor şi femeilor de culoare de către forţele de ordine".

"În ţara noastră există probleme mai mari decât baschetul şi sperăm că acestea vor inspira schimbarea", a precizat sindicatul.

În aceste condiţii, restul sezonului NBA, reluat la finalul lunii iulie, în "bula" de la Disney World din Orlando, după întreruperea cauzată de pandemia de coronavirus, ar putea fi oprit definitiv.

Cazul lui Blake vine după cel al lui George Floyd, un alt afro-american, ucis, la 25 mai, la Minneapolis, de un poliţist alb care şi-a ţinut genunchiul pe gâtul victimei aproape nouă minute.

Naomi Osaka a refuzat să joace la Western&Southern Open

 

Și jucătoarea japoneză de tenis Naomi Osaka, locul 10 WTA şi cap de serie numărul 4, a refuzat să dispute, miercuri, partida cu belgianca Elise Mertens, locul 22 WTA şi cap de serie numărul 14, din semifinalele Western&Southern Open, în semn de protest faţă de violenţele poliţiei americane.

În urma acestei decizii, turneul, atât cel masculin, cât şi cel feminin, a fost suspendat, iar partidele au fost reprogramate, deocamdată, pentru vineri.

"Înainte de a fi sportivă, sunt o femeie de culoare. Şi ca o femeie de culoare simt că există lucruri mult mai importante care au nevoie de atenţie imediată, decât să se uite cineva la mine jucând tenis. Nu mă aştept să se întâmple ceva drastic cu mine pentru că nu joc, dar, dacă pot începe o discuţie într-un sport alb majoritar, consider că este un pas în direcţia corectă", a scris ea pe reţele de socializare.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO