Se schimbă sistemul competițional în Liga 1. FRF a decis ca sezonul viitor să aibă 16 echipe

dinamo
Agerpres

Ediţia 2020-2021 a Ligii I se va desfăşura, conform deciziei de joi a Comitetului de Urgenţă al Federaţiei Române de Fotbal, într-un format nou care presupune un număr de echipe majorat de la 14 la 16.

Începând cu sezonul 2020-2021, Liga I se va dispute între 16 echipe în sistem play-off/play-out, după cum urmează:

a. Sezonul regulat (faza I) - fiecare echipă va disputa câte un joc în sistem tur-retur cu celelalte echipe. La finalul sezonului regular, se califică în faza play-off primele 6 echipe clasate, iar următoarele 10 echipe vor participa în faza play-out.

b. Play-off (faza a II-a) - participă echipele clasate la finalul sezonului regular pe locurile 1-6. Fiecare echipă calificată în play-off va disputa jocuri tur-retur cu toate celelalte echipe calificate în play-off.

c. Câştigătoarea campionatului este echipa clasată pe primul loc la finalul fazei play-offului.

Citește și
craiova cfr live
CFR Cluj a câștigat împotriva Universității Craiova și este campioană a României al treilea an la rând
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

d. Play-out (faza a II-a): participă echipele clasate la finalul sezonului regulat pe locurile 7-16. Fiecare echipă participantă la play-out va disputa un singur joc cu toate celelalte echipe participante la play-out (9 jocuri pentru fiecare echipă). Echipele situate pe locurile 7-11 după sezonul regulat vor juca 5 din cele 9 meciuri pe teren propriu. Pentru clarificare, play-out-ul se va desfăşura sub forma unui campionat de 10 echipe din care se dispută doar turul. În vederea realizării acestui program competiţional pentru play-out, echipele mai sus menţionate vor extrage numere corespunzătoare astfel încât prin intermediul tabelei Berger de 10 să se îndeplinească condiţia de mai sus. Pentru celelalte echipe din play-out se va proceda similar în sensul că vor extrage numere astfel încât să desfăşoare 4 jocuri pe teren propriu din totalul de 9.

În sezoanele 2020/2021, 2021/2022, 2020/2023 promovează în Liga i echipele aflate pe locurile 1 şi 2 din Liga a II-a, urmând ca echipele clasate pe locul al 3-lea şi al 4-lea să dispute baraj în două manşe (tur-retur) cu echipele clasate pe locurile 14 şi 13 în Liga I, iar echipele de pe locurile 15 şi 16 din Liga 1 vor retrograda direct. Pentru evitarea oricărui dubiu, locul 3 din Liga a II-a va disputa barajul cu locul 14 din Liga I şi locul 4 din Liga a II-a va disputa barajul cu locul 13 din Liga I.

Începând cu sezonul 2023/2024 promovează în Liga I echipele aflate pe locurile 1 şi 2 din Liga a 2-a, urmând ca echipa clasată pe locul al 3-lea să dispute baraj în două manşe (tur-retur) cu echipa clasată pe locul 14 în Liga I, iar echipele de pe locurile 15 şi 16 din Liga I vor retrograda direct. Echipele organizatoare ale primei manşe vor fi stabilite prin tragere la sorţi.

În toate cazurile care atrag neparticiparea la baraj a echipei de pe locul 3 şi/sau 4 din Liga a II-a, meciurile vor fi disputate de următoarea echipă din Liga a II-a ce îndeplineşte condiţiile de participare.

Echipele calificate în play-off şi play-out vor începe faza a II-a a competiţiei cu jumătate din punctele deţinute la finalul sezonului regular. În situaţia în care la finalul sezonului regular echipa deţine un număr impar de puncte, numărul de puncte rezultat după împărţirea la 2 va fi rotunjit cu 0,5 (exemplu: în situaţia în care o echipă va obţine în sezonul regular un număr de 31 de puncte, ea va începe faza a II-a cu 16 puncte).

Participarea în competițiile europene

 

În ceea ce priveşte echipa participantă în competiţiile europene intercluburi de pe ultimul loc disponibil pentru România (UEFA Europa League/UEFA Conference League), aceasta va fi stabilită astfel:

- Echipele clasate la finalul play-out-ului pe locurile 1 şi 2 (respectiv locurile 7 şi 8 în clasamentul general al Ligii I) vor disputa un joc de baraj într-o singură manşă, pe terenul echipei mai bine clasate.

- Învingătoarea din jocul mai sus menţionat va disputa un joc de baraj într-o singură manşă cu echipa situată în clasamentul play-off-ului pe ultimul loc care asigură participarea în competiţiile europene intercluburi în sezonul următor. Acest joc se va desfăşura pe terenul echipei din play-off.
- Învingătoarea din acest ultim joc de baraj va participa în competiţia europeană intercluburi (UEFA Europa League/UEFA Conference League.

- În situaţia în care una dintre echipele care ar avea dreptul să participe la cele două jocuri de baraj menţionate în prezentul alin. nu deţine licenţă pentru participarea în competiţiile europene, locul acesteia va fi luat de următoarea echipă cel mai bine clasată care îndeplineşte condiţiile de participare în competiţiile europene.

- În cazul în care echipele din play-off-ul competiţiei care ar avea dreptul disputării jocului de baraj mai sus menţionat nu deţin licenţă de participare în competiţiile europene echipa câştigătoare a jocului de baraj din play-out-ul competiţiei (locul 1 cu 2 din play-out) va participa în competiţiile europene fără a mai disputa al doilea joc de baraj.

- În ceea ce priveşte echipele din play-out, au dreptul de a participa la jocul de baraj în situaţiile descrise mai sus, doar echipele clasate în play-out pe locurile 1-4.

- În situaţia în care doar una dintre echipele din play-out care are dreptul de a participa la baraj deţine licenţă de participare în competiţiile europene, primul joc de baraj nu se va mai disputa, urmând a se disputa doar cel de-al doilea.

- În situaţia în care niciuna din cele 4 echipe din play-out nu deţine licenţă pentru participarea în competiţiile UEFA, echipa din play-off care îndeplineşte condiţiile de participare în competiţiile europene nu va mai disputa niciun joc de baraj şi va obţine dreptul de a participa în competiţiile europene în sezonul următor.

Tot joi, Comitetul de Urgenţă al FRF a aprobat îngheţarea play-off-ului şi play-out-ului, ediţia 2019-2020 ca urmare a deciziei Comitetului Executiv al FRF din 3 august, a imposibilităţii desfăşurării tuturor jocurilor, precum şi comunicarea LPF cu privire la acordul majorităţii cluburilor participante în Liga I (13 cluburi din totalul de 14) referitor la modificarea sistemului competiţional. În urma îngheţării, pe cale de consecinţă s-a decis menţinerea ca definitivă a clasamentului actual atât în play-off, cât şi în play-out.

Chindia și Mioveni, la baraj

 

Având în vedere implementarea noului sistem competiţional cu 16 echipe, barajul de menţinere/promovare în Liga I, ediţia 2020-2021, se va desfăşura între echipa clasată pe locul 8 în play-out Ligii I, ediţia 2019-2020, respectiv Chindia Târgovişte, şi echipa clasată pe locul 3 în Liga a II-a, ediţia 2019-2020, CS Mioveni. În urma tragerii la sorţi care a avut loc la 5 august, reprezentanta Ligii I, Chindia Târgovişte, va găzdui manşa tur a barajului, în data de 9 august. Returul va avea loc 3 zile mai târziu, la Mioveni, pe 12 august.

În urma deciziilor de joi ale Comitetului de Urgenţă, Dinamo, formaţie aflată pe penultimul loc al clasamentului pentru că nu şi-a putut disputa cinci meciuri ca urmare a cazurilor de COVID-19 din lot, a evitat posibilitatea retrogradării.

Echipa alb-roşie nu mai avea timp să dispute cele cinci partide restante şi încheia sezonul pe 7, poziţie retrogradabilă în Liga a II-a. Cele 5 meciuri restante ale formaţiei conduse de Gheorghe Mulţescu sunt: Dinamo - Chindia (etapa a 3-a), FC Hermannstadt - Dinamo (etapa a 4-a), Chindia - Dinamo (etapa a 10-a), Dinamo - FC Hermannstadt (etapa a 11-a) şi Sepsi OSK - Dinamo (etapa a 12-a).

Din cauza numărului mare de jucători infectaţi cu noul coronavirus şi a regulamentului de izolare impus de autorităţi în astfel de cazuri, echipa Dinamo nu a putut juca, ea ocupând poziţia a 7-a, penultima, cu 25 de puncte după ultima etapă a play-out-ului Ligii I disputată miercuri.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Monument istoric, reabilitat cu costuri de un milion de euro, transformat în teren de fotbal, la Buziaș
Monument istoric, reabilitat cu costuri de un milion de euro, transformat în teren de fotbal, la Buziaș

Inconstienti si cu mult tupeu, 11 tineri au transformat un monument istoric în teren de fotbal, noasptea trecută.

CFR Cluj a câștigat împotriva Universității Craiova și este campioană a României al treilea an la rând
CFR Cluj a câștigat împotriva Universității Craiova și este campioană a României al treilea an la rând

CFR Cluj a obţinut al treilea său titlu consecutiv de campioană a României al fotbal, după ce a învins-o pe Universitatea Craiova cu scorul de 3-1 (1-1).

Portarul rus Ivan Zaborovsky, lovit de fulger își revine miraculos
Portarul rus Ivan Zaborovsky, lovit de fulger își revine miraculos

Portarul rus de fotbal Ivan Zaborovsky, în vârstă de 16 ani, și-a revenit deosebit de bine după ce a fost lovit de trăsnet în timpul unei sesiuni de antrenament de luna aceasta, notează CNN.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Petre Roman, în fața procurorilor. Ia la cunoștință despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Ia la cunoștință despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.