Condamnatii din Dosarul Transferurilor, buni de plata si dupa gratii. Cate milioane de lei vor trebui sa dea inapoi
Pe langa libertate, cei 8 patroni si impresari din fotbal, condamnati in dosarul Transferurilor, isi pierd si o parte din avere. Judecatorii i-au obligat sa plateasca fiscului taxe si impozite de un milion si jumatate de euro.
In plus, celor 8 li se vor confisca toate sumele castigate ilegal, din cele 12 transferuri: peste 10 milioane de dolari. La toate acestea, se adauga si cheltuielile judiciare, de peste un milion de lei.
Statul nu are nici un motiv sa se teama ca nu va primi aceste sume, pentru ca proprietati valoroase si conturi insemnate sunt puse sub sechestru inca de la inceputul anchetei.
Condamnat la 6 ani si patru luni, Ioan Becali are de dat la fisc peste doua milioane de lei, taxe si impozite, in urma transferarii unor fotbalisti la cluburi in strainatate. Atunci afacerea a fost profitabila. Acum, Ioan Becali ramane fara toate sumele incasate ilegal: aproape cinci milioane de dolari.
Si fratelui sau, Victor i se vor confisca peste un milion 700 de mii de euro, banii negri din transferuri.
Cei doi frati ar avea de unde sa dea acesti bani, avand proprietati imobiliare si o avere care s-ar cifra la 65 de milioane de euro.
Nimic din toate acestea nu ar fi iesit la iveala daca seful ANAF din acea vreme nu ar fi declansat o ampla investigatie dupa ce Gazeta Sporturilor a demascat afacerile necurate din fotbal.
"S-a dovedit ca munca mea a fost una corecta si completa, chiar daca niciodata nu pot sa spun ca sunt fericit cand intra cineva la puscarie. Dar e de inteles, ei lucrau pe sabloane toti.
De exemplu, salariile erau platite pe cartea de munca, salariul minim pe economie. Diferenta la salariul real era platita sub forma unui imprumut mascat, pe 100 de ani.", a marturisit Sebastian Bodu, fostul sef al ANAF.
zice ca se dovedeste ca investigatia a fost completa. ca nu se bucura cand intra cineva la puscarie dar legea e lege. si ca toti lucrau dupa sabloane
Pe langa cei doi impresari, au mai fost condamnati si oameni din fotbal. Cristi Borcea are de dat peste o jumatate de milion de lei, taxe si impozite neachitate. In plus i se confisca peste un milion si 200 de mii de dolari.Borcea, chiar daca a divortat acum 2 ani, are o avere considerabila, estimata la 120 de milioane de euro. El a lasat fostei sotii, mihaela, si copiilor lor, bani si proprietati indestulatoare.
Chiar si asa, averea ramasa este suficienta ca sa acopere prejudiciul, dinamovistul avand o firma de transport pentru produse petroliere, dar si hoteluri in Bucuresti, Timisoara si pe litoral. La toate acestea se adauga si un apartament de 600 de mii de dolari in Miami, acolo unde a deschis un restaurant unde se vinde shaorma.
Mult mai modest decat colegii de suferinta, Mihai Stoica a primit 3 ani si jumatate de inchisoare cu executare, cu toate ca initial a crezut ca a scapat complet de pedeapsa. Procurorul sustinea la finalul procesului ca in cazul sau intervenise prescrierea raspunderii. Dar, nu a fost asa. El trebuie sa inapoieze 675 de mii de dolari din ce ce i-a mai ramas dupa ce a divortat de sotia sa, de anul trecut.
Cam tot atatia bani pierde si George Copos, fostul patron al Rapidului. Are de platit la fisc 770 de mii de lei. Are de unde, pentru ca omul de afaceri detine o avere impresionata, estimata la 700 de milioane de euro. Aceasta cuprinde lantul de cofetarii Ana, 7 hoteluri din Bucuresti, Poiana Brasov si Eforie Nord, dar si o fabrica de motoare.
Singurul dintre condamnati care si-a platit o parte din impozite si taxe este Gica Popescu. Fostul capitan al Barcelonei si nationalei mai are insa de dat 800 de mii de lei la stat.
Pentru Popescu condamnarea a adus o dubla lovitura, pe langa pierderea libertatii, a ratat si sansa de a ajunge presedintele federatiei romane de fotbal.
Cu o avere estimata la 40 de milioane de euro acum cativa ani, in prezent este la un pas de faliment, dupa cum sustin apropiatii. Popescu trebuie sa inapoieze peste o jumatate de milion de dolari, partea sa din prejudiciul stabilit de judecatori.
Cel mai sarac dintre cei opt este Jean Padureanu, fostul director al Gloriei Bistrita. Are de dat putin peste 80 de mii de lei la fisc si 200 de mii de dolari prejudiciu din transferuri. Asta daca Fiscul va identifica bunuri sau conturi care se acopere sumele. Padureanu are pe numele lui doar un apartament si o masina veche.
In schimb Gigi Netoiu scapa mai ieftin: doar cu 135 de mii de lei catre ANAF.Pentru ca s-a judecat in sase ani, cu zeci de infatisari, Dosarul Transferurilor este unul costisitor: la un milion de lei sunt estimate cheltuielile judiciare, iar cei opt condamnati trebuie sa le plateasca in functie de aportul fiecaruia, inainte ca statul sa declanseze procedurile de executare silita.
Sursa: Pro TV
Etichete: condamnare, frf, becali, dosarul transferurilor,
Dată publicare:
05-03-2014 19:04