Novak Djokovic, contestat în Australia: "Nu e o crimă că l-au pus pe acest milionar în detenţie pentru câteva zile"

Ultima actualizare: 07-01-2022 13:51

Novak Djokovic, liderul clasamentului mondial și de nouă ori câștigător al turneului australian, și-a petrecut prima noapte într-un hotel pentru refugiați din Melbourne.

Sportivul nu este lăsat să intre în Australia, pentru că nu este vaccinat anti-COVID. În timp ce familia lui Nole acuză guvernul australian că-l ține prizonier pe sportiv într-un hotel insalubru, autoritățile de la Canberra susțin că acesta e liber să plece când vrea. Djokovic pare însă decis să rămână în Melbourne cel puțin până luni, când o instanță va discuta contestația depusă de el.

Încă de la primele ore ale dimineţii, câteva zeci de manifestanţi s-au adunat în faţa hotelului pentru imigranţi unde e cazat Novak Djokovic, sub supraveghere. Cei mai mulţi sunt susţinători ai tenismenului, dar sunt şi voci contra lui.

Contestatar al lui Novak Djokovic: "Cred că e o crimă a guvernului australian, nu pentru că l-au pus pe acest milionar în detenţie pentru câteva zile, ci pentru că îi pun în pericol pe aceşti refugiaţi care sunt vulnerabili".

Susținător al lui Novak Djokovic: "Nu ar fi trebuit să-l pună într-un centru de detenţie, locul lui nu e acolo. Cred că nu e drept să i se ofere o derogare şi apoi să i se anuleze viza, nu văd care e scopul".

Potrivit autorităţilor australiene, Djokovic a primit o scutire de la organizatorii turneului de tenis, însă ultimul cuvânt l-au avut reprezentanţii poliţiei de frontieră, care au respins documentul şi i-au anulat viza. Nole a depus o plângere în instanţă, însă verdictul vine abia luni. Până atunci, stă sub supraveghere într-un hotel din Melbourne.

Dijana, mama lui Novak Djokovic: "Îl țin ca pe un prizonier. Nu e corect. Nu e uman. Hotelul este oribil. Este un hotel mic de refugiați, dacă putem sa-l numim hotel, cu gândaci. E mizerie, iar mâncarea este groaznică".

Srdjan, tatăl lui Novak Djokovic: "Îl țin prizonier! Pe Novak al nostru, mândria noastră! Novak este Serbia și Serbia e Novak! Ei îl calcă în picioare pe Novak, deci calcă în picioare Serbia și poporul sârb".

Ministrul australian de interne a respins, însă, acuzaţiile aduse de familia tenismenului.

Karen Andrews, ministrul de Interne al Australiei: "Domnul Djokovic nu este ţinut prizonier în Australia. E liber să plece oricând şi poliţia de frontieră australiană chiar va facilita asta".

Potrivit organizatorilor turneului, tenismenul sârb nu era singurul care primise o derogare medicală pentru a intra în Australia. În total, au avut 26 de solicitări și au aprobat doar 5, dintre care una pentru Djokovic.

Cristian Tudor Popescu, jurnalist: "Ce scutire medicală? Djokovic din 2020 a declarat că el nu va accepta niciodată să fie silit să se vaccineze. De asemenea, tatăl său este antivaccinist convins, este naționalist feroce, antioccidental și care declară acum că e o conspirație împotriva fiului său. Soția lui Djokovic, Yelena, este promotoarea pe internet a teoriilor legăturii dintre rețeaua de comunicații 5G și Covid-19".

Rafael Nadal, locul 6 ATP: "Singurul lucru clar e că dacă ești vaccinat, poți juca la Australian Open și oriunde altundeva".

Dacă nu va fi lasat sa participe la turneu, Djokovic pierde șansa de a câștiga pentru a zecea oară competiția și implicit premiul de 4,4 milioane de dolari, dar oricum, spun experții, scandalul riscă sa-i afecteze întreaga carieră.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO