"Halep e o mare jucatoare mica." New York Times scrie despre mitul din tenis pe care Simona l-a anulat inainte de Wimbledon
Inaintea debutului la Wimbledon, Simona Halep a ajuns subiect de studiu in New York Times.
"Toata lumea poate sa ajunga numarul unu mondial, eu nu mai pot sa ajung numarul unu mondial la nimic, dar toata lumea poate si Simona Halep este o mare jucatoare mica. Daca o pui langa Williams aia mai tanara, aia are cam vreo 30 de kilograme mai mult si 20 de centimetri. Daca o pui langa Venus, aia are 25 sau nu stiu cati centimetri mai multi."
"Adica Simona nu are inaltimea aia si nu are nici forta aia. Dar Simona poate compensa forta cu viteza. Asta are. Si cu capul. Si cu inima, ca fata asta se pare ca nu are plamani, are doua inimi, una in dreapta, una in stanga. Se poate. Eu o cunosc foarte putin, nu pot sa-mi dau prea mult cu parerea."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Simona Halep are calitatile, insa deocamdata Simona Halep trebuie lasata sa-si vada de treaba" - asa o caracteriza Ion Tiriac pe Simona Halep la Dupa 20 de ani, in direct la ProTV, pe 23 de decembrie.
Halep se afla atunci pe locul 10 mondial, iar ascensiunea ei abia incepea. In 6 luni, Halep a urcat pana pe locul 3 mondial, a jucat o finala de Grand Slam, la Roland Garros, si a ajuns una dintre jucatoarele de referinta in tenis.
Minte, inima, agresivitate, vointa - acestea sunt principalele calitati ale Simonei Halep, "cea mai mare jucatoare mica" a momentului in tenis, dupa descrierea lui Ion Tiriac. Aflata in fata unor campioane cu 20 de centimetri mai inalte, cu 10-15 kilograme mai grele si cu o forta fizica mult mai mare, Halep reuseste sa compenseze cu mobilitate si executie perfecta in schimburi dure.
Simona Halep, subiect de studiu in New York Times
Finala de la Roland Garros a adus fata in fata doua extreme din tenisul mondial. Intre Halep si Sharapova sunt 20 de centimentri diferenta in inaltime si mai bine de 10 ani in tenis, insa acest dezechilibru in cifre a adus una dintre cele mai echilibrate finale din istoria turneului.
"Asa ceva nici macar nu este drept", comenta Mary Carillo la microfonul televiziunii americane care a transmis turneul de la Roland Garros in SUA. Remarca a fost facuta in startul meciului, cand Maria Sharapova si Halep isi dadeau mana la fileu, clipa in care diferenta de inaltime dintre cele doua jucatoare a devenit mai mult decat evidenta.
Mary Carillo reusea in 1977 sa castige turneul de la Roland Garros la dublu-mixt, alaturi de John McEnroe, in fata romancei Florenta Mihai, care juca imrpeuna cu columbianul Ivan Molina.
Remarca unei jucatoare atat de experimentate a atras atentia jurnalistilor de la New York Times, care scriu despre modul in care Halep a reusit sa distruga una dintre cele mai raspandite idei preconcepute din tenis: Jucatoarele inalte sunt mai bune.
"Acest trend al jucatorilor mari este clar dominant in tenisul masculin, dar ceea ce este amuzant e ca jucatorii scunzi continua sa faca performanta. Meciul dintre Halep si Sharapova a fost echilibrat. A fost cea mai competitiva finala de la Roland Garros din ultimul deceniu. Iar Halep, care va debuta la Wimbledon luni (n.r.: 24 iunie), nu este singura."
"Cibulkova este o jucatoare mica ce a reusit sa joace finala de la Australian Open in ianuarie, si ramane in top 10. Sara Errani, o fosta finalista de French Open, e un pic mai inalta, dar a reusit sa joace finala de la Roma si este pe locul 14.", scrie New York Times despre jucatoarele "mici" din tenis, care au reusit performante uriase.
Cum au ajuns jucatorii mici sa domine tenisul mondial
Marion Bartoli, castigatoarea surpriza de anul trecut la Wimbledon, inainte de a se retrage pe 28 august, declara: "Totul este in mintea ta. Este vorba despre cat de inteligent poti juca"
Un fost campion de la Roland Garros, Michael Chang, actual antrenor al lui Nishikori, spune: "Cred ca este o greseala sa spui ca jucatorii mici nu pot juca tenis la nivel inalt. Daca era la fel de dificil precum baschetul, as fi inteles, dar tenisul va fi un sport al mintii si si mai inalt, mai mare, mai puternic inseamna sa poti lovi mai repede si mai tare mingea, poate sa ai si o serva mai buna, mereu poti neutraliza asta. Eu m-am luptat toata viata cu asta."
José Higueras, directorul tehnic al Asociatiei de tenis Americane, explica: "Jucatorii care sunt mai mici trebuie sa inteleaga mai bine jocul, sa gandeasca mai mult. Cei care nu sunt dotati fizic stiu sa-si foloseasca resursele pentru defensiva si pentru procentaje mai bune."
Iar jucatorii mici confirma in procentaje: "Xavier Malisse, Marcelo Rios si Nishikori au fost jucatorii care au punctat cel mai mult anul trecut", explica Nick Bollettieri, antrenor din Hall of Fame.
Desi in ultimii 10 ani, in clasamentul ATP inaltime medie a crescut cu 2.4 centimetri, antrenorul lui Nishikori, Chang, spune: "Viteza poate compensa. Jucatorii mari nu pot avea viteza la fel de buna si te poti folosi de asta si defensiv, dar si ofensiv. Poti face minuni cu asta."
Cibulkova, si ea una dintre jucatoarele din galeria celor mici de inaltime, este descrisa de catre Harold Solomon, un fost jucator de top 10: "Loveste foarte devreme, iar pentru o femeie mica, are picioarele Serenei Williams. Asta inseamna ca are o masa musculara puternica. E si rapida, ataca. A facut o treaba extraordinara, a muncit foarte mult si s-a antrenat ca un maniac. Are o atitudine de luptatoare, e grozava, are atitudine precum cea a unui barbat: e mereu in fata ta."
Pentru Simona Halep, Wimbledon este ocazia de a castiga un Grand Slam, dupa finala pierduta de la Roland Garros. Numarul 3 mondial al Romaniei debuteaza astazi la Wimbledon in fata jucatoarei din Brazilia, Teliana Pereira.
Autor: Catalin Andrei / [email protected]
Sursa: Dupa 20 de ani - ProTV / New York Times