Tibi Ușeriu participă din nou la cea mai dură cursă din lume. Anul trecut risca să-şi piardă degetele


Ultimul update: Vineri 31 Ianuarie 2020 17:31
Data publicarii: Vineri 31 Ianuarie 2020 17:31
Categorie: Stiri Sport

Celebrul sportiv român Tiberiu Ușeriu participă la cea mai dură cursă din lume: Yukon Arctic Ultra.

Maratonistul a luat startul în urmă cu aproape 24 de ore, la ora locală 10 dimineața și a petrecut deja prima noapte pe traseu, în sălbăticie. Traseul are aproape 500 de kilometri și durează circa o săptămână. Anul trecut, după prima zi de concurs, organizatorii l-au obligat pe Tibi să abandoneze, pentru că avea degerături grave la un picior. Tibi este, însă, un mare campion: în condiții extreme a câștigat de trei ori consecutiv maratonul 6633 Arctic Ultra.

Doar 21 de sportivi au îndrăznit să se înscrie la infernala cursă Yukon Arctic Ultra. Pot alege să străbată tărâmul înghețat pe jos, pe schiuri sau cu mountain bike-ul. Suportă temperaturi de până la minus 40 de grade Celsius, trebuie să se orienteze prin sălbăticie și decid când și unde să se odihnească. Trebuie să-și care singuri, într-o sanie, toate proviziile și echipamentul de care au nevoie.

Alin Ușeriu, fratele lui Tiberiu: „Primele 24 de ore sunt mai critice pentru că pe urmă Tibi,  credem noi, își intră pentru că are una din cele mai vaste experiențe în ceea ce înseamnă alergările de anduranță în frig. Am vorbit aseară cu el înainte să plece. Ce ne interesează pe noi este să rămână sănătos și să nu îi facă probleme picioarele și să nu mai facă greșelile de anul trecut. Anul trecut a fost o neglijență din partea lui când era să înghețe în somn.”

Antrenamentele pentru ultramaratonul de la marginea Alaskăi au fost draconice: Tibi a alergat câte 25-50 km prin munți, chiar și noaptea. A încercat să reziste cât mai mult fără apă și fără mâncare.

Cristi Deac, prieten: „Ne am antrenat împreună. Anul acesta și-a făcut un alt plan de alergare, să ia cursa mai Step by Step și să nu atace dintr-o dată și să o ducă până la final. Cred că va reuși cu siguranță.”

Tibi Ușeriu aleargă nu numai pentru a demonstra că-ți poți depăși limitele, cât și pentru a obține finanțare pentru Via Transilvanica, un traseu de drumeție de 1000 de kilometri care ar lega 10 județe.

Doru Ilieș, prieten: „Îl știm prea bine pe Tibi, când își pune în gând un lucru, îl duce până la capăt.”

Reporter: „Crezi că va reuși să termine cursa?”

Prieten: „Da, ținem pumnii. Tibi până la capăt.”

Anul trecut, Tiberiu Ușeriu a fost nevoit să abandoneze cursa după 20 de ore, din cauza degerăturilor suferite la picioare. A dormit doar două ore, fără să-și dea seama cât de frig era afară și nu s-a protejat cu ciorapi groși și încălzitoare.

"M-au scos afară din cursa. Am fost, m-am culcat și când m-am trezit și când m-au controlat ăștia și mi-au găsit degetele degerate. Mi-a degerat piciorul drept, toate degetele. Au zis că e drumul foarte rău și nu au cum să mă ducă cu snowmobilul și acum vine după mine”, a spus Tiberiu.

Acum, Tibi e refăcut complet. Înainte de a porni în cursă, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj plin de înțelepciune

„Un eșec nu e un capăt de drum. E parte dintr-un proces de învățare. Dacă eșecul te încurcă în drumul tău spre glorie, poate că e timpul să înveți ceva, să te smerești mai mult. Mereu îmi repet asta când o dau de gard (...) Sunt aproape de start, dar cu gândul la finiș. (...) O să-mi hrănesc sufletul nu doar cu gheață și adrenalină, ci și cu gânduri calde, luminoase. Deocamdată, le trimit înspre voi toți, cei de acasă. Abia aștept să înceapă distracția."

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO