Ce salariu are Leonard Doroftei în Canada. "Lucrez fără pauză". "Moșul", numit "impostor" și "cerșetor" în România
Obligat de autorități să renunțe la restaurantul pe care îl avea în centrul Ploieștiului, orașul său de baștină, Leonard Doroftei a decis să plece din România. S-a întâmplat în 2019, când fostul mare pugilist s-a mutat în Canada împreună cu familia sa.
"Moșul", care în prezent are 53 de ani, a luat-o de la zero în Montreal. Doroftei și-a deschis o sală de box și este decis să găsească un puști capabil să-i calce pe urme. Pentru ca acest lucru să devină realitate, fostul campion mondial muncește zilnic.
"Lucrez de luni până luni, fără pauză. Câștig cam 5.000-6.000 de dolari canadieni (3.400-4.000 de euro). Am avut nevoie de o schimbare. Nu mă regăseam, tot ce făceam era împotriva mea. Am stat de vorbă cu niște ziariști și a doua zi au scris că sunt cerșetor.
Sau impostor. Titlul a fost groaznic, toată lumea a început să mă facă cerșetor. E dureros, e urât. Nu am cerșit nimic. Nu mai îmi găseam locul absolut deloc. M-a tras în jos locul acasă. Viața pe care am dus-o, de uzură, m-a obosit. Nimic nu se mai lega. Devenisem băiatul rău, dar eu n-am făcut rău nimănui.
A trebuit să fac o schimbare, dar decizia a fost rea, le-am schimbat iar viața copiilor, i-am dus în altă lume. Doar că ei mă iubesc, suntem o familie și au înțeles. O perioadă, probabil. Va trebui să iau o decizie cât de curând", a declarat Leonard Doroftei, potrivit gsp.ro.
Pe lângă banii pe care îi câștigă în Canada, "Moșul" mai încasează din România o rentă viageră în valoare de aproximativ 2.000 de euro.
Leonard Doroftei, carieră de invidiat
Născut la Ploiești, Leonard Doroftei a început să practice boxul la vârsta de 14 ani la clubul Prahova Ploiești. Între 1986 și 1988 a cucerit în fiecare an titlul național la juniori.
A obținut cinci titluri naționale la seniori în 1992, 1993, 1994, 1996 și 1997.
A câștigat medalii de bronz la Jocurile Olimpice de la Barcelona în 1992 și la Atlanta în 1996. De asemenea, a fost campion mondial în 1995 și campion european în 1996 și 1997.
Palmaresul său la amatori: 239 de victorii și 15 înfrângeri.
În 1997, Leonard Doroftei a devenit boxer profesionist, iar pe 5 ianuarie 2002 a cucerit titlul de campion mondial profesionist la categoria semi-ușoară a versiunii WBA, după ce l-a învins la puncte pe argentinianul Răul Horacio Balbi.
Pe 31 mai, la București, Leonard Doroftei a luptat din nou împotrivă lui Balbi, românul impunandu-se iar. A urmat meciul cu americanul Paul Spadafora, contând pentru unificarea titlurilor WBA și IBF, la categoria semiușoară. Desi conform statisticilor Leonard Doroftei a punctat de 344 de ori, în timp ce Spadafora de 259 de ori, cei trei judecători au dat decizia de egalitate.
Pe 24 octombrie 2003, Leonard Doroftei a pierdut titlul de campion mondial WBA, după ce meciul programat la București împotrivă panamezului Miguel Callist a fost anulat pentru că românul a depășit greutatea categoriei sale la cântarul oficial.
Doroftei s-a retras din activitatea sportivă pe 24 iulie 2004, după lupta pierdută împotrivă canadianului Arturo Gatti contând pentru centura WBA de la o categorie superioară.