De ziua femeii, comerciantii au condus si 400 de km ca sa-si vanda florile. Competitie intre plantele locale si cele olandeze

08-03-2014 18:58

Este 8 martie, asa ca femeile sunt rasfatatele zilei. Evenimentul este insa unul important si pentru producatorii si comerciantii de flori.

In Ardeal, proprietarii serelor de zambile si lalele au primit o multime de comenzi. Asa ca mii si mii de fire au fost livrate deja in toate colturile tarii si vor aduce astazi zambete pe chipurile doamnelor si domnisoarelor care le vor primi. Foarte cautate sunt insa si plantele in ghiveci, pentru ca rezista mai mult timp.

Unii comercianti au condus aproape 400 de kilometri ca sa aduca de 8 martie flori proaspete pe taraba. Fie ca vorbim de zambile, lalele sau trandafiri, vanzatorii aleg cu grija marfa, dar, mai ales, preturile. Un trandafir este intre 8 si 10 lei, dar zambilele sunt mai ieftine.

O explozie de culoare si parfum este, in aceasta perioada, si in serele cu flori.

"Cel mai mult se cauta zambilele. Au un pret mai mic si miros frumos, se cauta mai mult”, spune proprietarul unei sere.

La Cluj, familia Marcus se ocupa de mai bine de 5 ani de o astfel de afacere.

"Le scoatem in februarie din pamant. Le punem la intuneric doua, trei saptamani, le scoatem la lumina si trebuie sa avem grija la temperatura", explica Maria Marcus.

Pentru ca sunt foarte multe comenzi si producatorii locali nu le pot onora pe toate, managerii florariilor aduc plante si din Olanda, mai ales ca diferena de pret nu este foarte mare.

Gabriel Molnar, managerul unei florarii: "N-as putea spune ca cele produse local sunt mai ieftine, importam in proportie destul de mare florile. Am constatat ca de la an la an vanzarile sunt mai bune in 8 martie."

Comerciantii sunt increzatori ca, dupa lasarea serii, cand vor calcula profitul, vor fi la fel de bucurosi ca si doamnele si domnisoarele care au primit flori in dar de 8 martie.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26