Zi mare de pelerinaj de Sfantul Dumitru la Bucuresti si Constanta.Mii de oameni s-au rugat la moaste
A sosit si ziua mult asteptata pentru crestinii porniti in pelerinaj, pe Dealul Mitropoliei. De Sfantul Dumitru, mii de oameni au ascultat cu sfiala slujba religioasa, oficiata chiar de inalt preasfintitul mitropolit Efrem, din Grecia.
Apoi, au fost poftiti la masa. De altfel, in 320.000 de case, cei care poarta numele sfantului sunt buni de cinste.
Pe Dealul Mitropoliei crestinii si preotii au murmurat rugaciuni, atat in limba romana, cat si in greaca.
Cu totii au fost martorii unei slujbe speciale de Sfantul Dumitru, Izvoratorul de Mir.
Se spune ca acest martir a fost ucis cu sulitele in secolul al IV-lea, pentru ca nu a vrut sa renunte la credinta. Dupa moarte, osemintele sale au fost depuse intr-o biserica din Salonic.
Din pacate, unora dintre cei care au stat ore in sir in picioare li s-a facut rau. De altfel, in cele 3 zile de pelerinaj, in jur de o suta de persoane au cerut ajutor medical.
Oricat ar fi insa de mare efortul fizic, pentru pacea sufletului oamenii apasati de necazuri rabda pana la capat.
Printre cei veniti, chipurile, sa se roage, s-au amestecat si multi cersetori.
Unii, fara a avea vreo suferinta, profita de bunatatea credinciosilor. Altii incearca sa stoarca bani de pe urma copiilor.
Sambata, sarbatoarea continua pe Dealul Mitropoliei, cu praznicul Sfantului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor.
In aceste momente se desfasoara slujba de seara, la care asista peste 5.000 de credinciosi.
In total, in primele trei zile ale pelerinajului au fost pe Dealul Mitropoliei peste 60.000 de oameni, care s-au inchinat la moastele sfintilor Dimitrie, Nectarie, Constantin si Elena.
Sambata numarul lor va creste, mai ales ca va avea loc slujba de Sfantul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor, care va fi oficiata de Patriarhul Romaniei si de preotii din Grecia.
Sarbatoare mare a fost si la Constanta, unde inca de joi seara, sute de credinciosi au vrut sa atinga racla cu moastele a zece sfinti, descoperita intamplator in clopotnita unei biserici care poarta hramul Sfantului Dumitru.
Descoperirea de acum cateva zile a facut mare valva printre enoriasi. Joi seara, sute de oameni au tinut sa vada cu ochii lor racla cu sfintele moaste.
Racla contine fragmente de oseminte daruite de un schit de pe Muntele Athos.
Multi s-au intrebat daca nu cumva este un miracol faptul ca a fost ascunsa atatia ani intr-un lacas cu hramul Sfantului Dumitru.
Unii spun ca biserica in sine i-a facut pe multi sa isi gaseasca pacea interioara dupa ce s-au rugat aici.
Usa bisericii a stat deschisa in permamenta si pe timpul zilei. Suferinzi sau doboriti de griji, credinciosii au stat tacuti la o coada de sute de metri.
Langa racla a fost gasit si un document in limba greaca, datat 1936, care atesta autenticitatea moastelor.
Preotul paroh crede ca sipetul a fost ascuns special, pe vremea comunistilor, iar cel care a pastrat taina e posibil sa se fi prapadit fara sa mai apuce sa marturiseasca altcuiva unde este ascunzatoarea.