Cozi de 2 km in prima zi a pelerinajului de la Patriarhie, pentru a saruta moastele a 4 sfinti
Cu doua zile inaintea sarbatorii Sfantului Dumitru, sute de preoti au purtat intr-o procesiune prin Capitala moastele sfintilor Dimitrie Basarabov, Constantin si Elena si Nectarie.
Toate drumurile credinciosilor duc in aceste zile pe Dealul Patriarhiei.
Mii de pelerini, vin sa se roage, la ramasitele sfinte, convinsi ca in viata lor, se va intampla ceva bun, pentru ca moastele sunt considerate, facatoare de minuni.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
800 de preoti au purtat pe moastele celor 4 sfinti pe dealul Patriarhiei.
Dupa ce raclele au fost depuse pe baldachin, Preafericitul Daniel l-a binecuvintat pe Mitropolitul Efrem din Grecia, cel care a adus moastele sfantului Nectarie pentru marea noastra sarbatoare.
Unii credinciosi au asteptat inca de marti noapte sa se roage pentru sanatate si iertarea pacatelor la ramasitele sfinte.
"De aseara de la 7 sunt la rand. Bolnava cu diabet, Parkinson, astm, cu inima ...", povesteste o batrana.
La un moment dat, cativa pelerini mai nerabdatori au sperat ca vor ajunge in fata.
"Nu va mai impingeti, va rog frumos, ca inca nu s-a dat drumul, chiar nu mai aveti rabdare 5 minute?" a incercat un jandarm sa-i linisteasca.
Aflate pentru prima oara la Bucuresti, moastele sfantului Nectarie, despre care se spune ca sunt facatoare de minuni, atrag mii de credinciosi bolnavi.
Cu lacrimi in ochi, un batran de 86 de ani a uitat ca abia se tine pe picioare din cauza unui accident in care i-au fost zdrobiti genunchii.
"Traiesc momente fericite. Nu sunt cuvinte prin care sa povestesc ce simt, cat de aproape sunt de noi acesti sfinti parinti si cum ne ajuta", declara Victor Iliescu.
Pe dealul Mitropoliei, oamenii se roaga si la ramasitele imparatilor Constantin si Elena si ale Sfantului Basarabov sau Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestiului.
Zeci de mii de credinciosi sunt asteptati pe Dealul Mitropoliei in cele 7 zile de pelerinaj, dar si la slujbe.
Cea mai importanta slujba va avea loc vineri, cand ortodocsii il praznuiesc pe Sfantul Dumitru. Urmeaza apoi marea slujba de sambata, cand este sarbatoarea lui Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestiului.
In prima zi a pelerinajului, mii de pelerini participa la rugaciunile de miercuri seara, iar cei care vor sa atinga moastele celor patru sfinti formeaza o coada care se intinde pe o distanta de 2 km.
Cei care nu sunt din Bucuresti se pot odihni pe timpul noptii in doua sali de sport de la liceele Mihai Eminescu si Ion Creanga.