Zi de doliu in Timisoara, la 24 de ani de la manifestarile care au dat nastere Revolutiei din 1989

Dată publicare: 17-12-2013 19:02
Dată actualizare: 20-12-2013 00:08


Este zi de doliu la Timisoara, oras unde acum 24 de ani se aprindea flacara revolutiei romane. Zeci de persoane si-au amintit astazi de cei care au cazut secerati de gloante pe treptele Catedralei.

La monumentul eroilor s-a tinut o slujba de pomenire, s-au depus coroane de flori, iar drapelele au fost coborate in berna.

Rudele celor ucisi atunci, in plina tinerete, nu si-au mai gasit niciodata linistea.

O cruce imensa a luminat Piata Victoriei. Cei care acum 24 de ani au stat in calea trupelor de securitate isi amintesc inca acele momente ingrozitoare.

"La ora asta se striga libertate, jos Ceausescu, vrem paine. Multi impuscati, raniti, prieteni si colegi de fabrica", a povestit revolutionarul Aurel Chindea.

"Se tragea doamna, se tragea, ca ne anuntau colegii, ascundeti-va pe sub mese, pe sub pat", a spus o localnica, Eugenia Belciug.

In aceasta dimineata, aproape o suta de persoane, rude ale celor cazuti dar si revolutionari, s-au rugat in Catedrala Mitropolitana.

In 17 decembrie 1989, trupele de represiune au intervenit in forta la Timisoara pentru dispersarea manifestantilor. Zeci de morti si sute de raniti au insangerat strazile orasului.

A fost insa scanteia care a aprins toata tara, iar pe 22 decembrie regimul Ceausescu se prabusea.

Sotul unei femei si-a dat viata pentru o lume mai buna, asa spera el. Avea 29 de ani cand gloantele i-au strapuns pieptul. In fiecare an, cu ochii in lacrimi, Georgeta Carpan ii aprinde o lumanare.

"Unii dintre noi venim sa aprindem o lumanare, altii sa punem o floare. In octombrie a facut 29 de ani si in decembrie Dumnezeu a vrut sa il ia", a povestit femeia.

Si singurul copil al altei femei a murit in luptele de strada. Avea 22 de ani.

"A fost in oras, mergand acasa, pe drum, l-o impuscat si impuscat o fost. Am ramas singura singurica si asta
ii
", a spus mama tanarului, Aurica Bontze.

O tanara, pasionata de istorie, a venit tocmai din Coreea de Sud ca sa se documenteze in legatura cu revolutia romana.

"Am auzit foarte multe lucruri despre revolutie, pe internet si in presa si am venit aici sa aflu mai multe informatii", a spus asiatica.

La Timisoara s-au prapadit peste o suta de persoane iar alte 300 au fost ranite.


VIDEO PROTVPLUS.RO