Zeci de fermieri din Buzău ar fi stropit legumele cu cantități mari de substanțe chimice. Cum le forțau coacerea
Corpul de Control al Ministerului Agriculturii verifică toți fermierii din Glodeanu Sărat, județul Buzău. Acolo au fost găsite substanțe chimice neomologate pentru stropit legumele, iar unii dintre localnici chiar le foloseau.
În aceste condiții, autoritățile vor să se asigure că marfa care pleacă din sere este sigură pentru noi toți. Mai multe probe au fost aduse în București și vor fi analizate.
Inspectorii din Corpul de Control al Ministerului Agriculturii au început să bată pe la porțile fermierilor din Glodeanu Sărat. Verificările sunt în contextul în care aici au fost depistate cantități mari de fertilizanat neomologat în România care ajută la coacerea rapidă a legumelor.
În fața echipei de control, unul dintre fermierii verificați a mușcat dintr-o roșie abia culeasă de pe rug, că să demonstreze că legumele lui nu sunt periculoase.
Scandalul a pornit săptămâna trecută, când o anchetă a poliției a scos la iveală faptul că trei bărbați, din Ilfov și Buzău, ar fi comercializat și utilizat fără drept etilenă pentru a forța coacerea roșiilor, ardeilor și castraveților din solarii. Președintele unei asociații de fermieri spune că aceștia i-au pârât și pe alții.
Ion Păunel, reprezentantul unei asociații de fermieri: „Sunt 70 de fermieri care ar fi folosit substanță pe care acești bărbați i-ar fi indicat poliției. 80% din toți fermierii din Glodeanu Sărat vând în supermarketuri. Sunt verificați de fiecare dată de două ori și de autorități, și de magazin.”
Toate probele culese joi în teren vor ajunge în laboratorul Autorității Naționale Fitosanitare. Fiecare probă vine sigilată. De altfel, analiza fructelor și legumelor aduse aici este una extrem de minuțioasă. De exemplu, roșia pe care o vedeți în materialul video va ajunge într-un final să arate ca un lichid.
Pe baza acestei esențe vom afla ulterior dacă marfa adusă la verificat are sau nu pesticide peste nivelul admis. Toată procedura durează pentru că sunt căutate urme de substanțe care pot fi depistate la nivel microscopic. Totodată, legea prevede că aceste controale să se facă numai la marfa gata de vânzare. Și asta pentru că, în orice altă etapă a dezvoltării plantelor, sunt folosite substanțe chimice, avizate atent de autorități, care ajută legumele și fructele să crească sau să facă față dăunătorilor. Însă fiecare pesticid are prescris un timp de repaus pe care fermierii trebuie să îl respecte.
Doar că nu toți cultivatorii urmează acești pasi, se tem autoritățile.
Aurelia Surdu, șef serviciu la laboratorul pentru controlul reziduurilor de pesticide: „Conform prevederilor regulamentului, limitele maxime admise se aplică din momentul introducerii pe piață. Din sere și solarii, dacă ai prelevat probă necoaptă sau pe care urmează să o vândă peste o săptămână, nu poți să aplici nicio măsură care să aibă o acoperire juridică, nefiind pe piață cu ele.”
Ministrul Agriculturii a transmis că toți fermierii care vor fi prinși că stropesc legumele fără măsură vor rămâne fără subvenții.
Sursa: Pro TV
Etichete: fermieri, buzau, legume, pesticide, solarii,
Dată publicare:
11-05-2023 19:30