Zeci de copii, nevoiți să meargă 10 km până la școală, pentru că unitățile din satele lor se închid
Zeci de copii dintr-o comună din Bistriţa-Năsăud au aflat că din toamnă nu vor mai merge la şcoala ori grădiniţa din preajma casei.
Pentru că au fost nevoiţi să renunţe la angajaţi, responsabilii au decis să închidă unităţile de învăţământ din două sate. Iar elevii vor fi transferaţi.
Părinţii sunt nemulţumiţi şi spun că le este imposibil să îi trimită pe copii la zece kilometri depărtare.
O astfel de schimbare ar fi trebuit să aibă loc încă de anul trecut, dar oamenii au protestat şi au obţinut o amânare.
Odată ce va fi pus lacătul pe uşile unităţilor de învăţământ din satele Suplai şi Alunișul, zeci de copii vor fi nevoiţi să se trezească dis-de-dimineaţă pentru a ajunge la scoala ori la grădiniţă din centrul comunei. Vorbim despre un drum de aproximativ zece kilometri.
Părinte: "Noi nu avem nicio încredere ca să aducem un copilaş de şase ani de clasa zero, să îl punem pe autobuz, fără nicio siguranţă, de la școală ni s-a spus că domnul primar o să se ocupe de siguranţa copiilor, primarul are funcţia de primar la primărie şi nu poate să fie cu copilul pe autobuz ca să răspundă de el."
Una dintre şcolile ce urmează să fie închise a fost renovată acum cinci ani cu bani din bugetul local.
Nicolae Bușcoi primar comuna Zagra: "Costurile sunt aproape la fel ca şi un profesor care să vină dansul aici să facă ore.”
Directorul şcolii din Zagra, unde vor fi transferaţi copiii, spune că decizia de a muta elevii a fost luată în consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ.
Mihai Mureşan, inspector general Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud: "Pot să vă spun că, conducerea şcolii din Zagra a venit cu un proiect de încadrare care respectă numărul de norme la care au dreptul.”
Părinţii sunt hotărâţi să ajungă inclusiv la Ministerul Educaţiei pentru a-şi putea duce în continuare copiii la şcolile şi grădiniţele din apropiere de casă.