Vreme rea, rosii romanesti putine. Cum ajunge un kilogram sa coste 10 lei in piata

23-05-2011 17:44

Daca vreti sa mancati rosii romanesti gustoase trebuie sa aveti rabdare. Vor aparea pe piata abia la jumatatea lui iunie. Noptile friguroase au intarziat culturile, anunta producatorii, care se tem ca recolta va fi mai mica fata de anul trecut.

Cultivatorii ii acuza pe sefii de la agricultura ca mai mult ii incurca decat sa-i ajute. In tot acest timp, noi cumparam legume din import.

Suntem la sfarsitul lunii mai si rosiile sunt cat mingiile de ping-pong. Din doua kilograme cate erau pe un fir anul trecut, s-au facut jumatate. Au nevoie de 16 grade noaptea, iar media a fost de 4 grade Celsius.

Este evident ca agricultorii nostri nu mai tin pasul cu schimbarile climatice din ultimii ani. Suntem in 23 mai, rosia este verde si are marimea unui ou de bibilica. Anul trecut pe 20 mai rosiile romanesti erau cel putin coapte. O intarziere de aproape 30 de zile.

Pentru un hectar de legume, Vlad Gheorghe plateste 100.000 de lei gazul. Altfel ar sta treaba daca oficialii i-ar deconta 40% din cheltuilile pentru gaz macar in lunile de iarna. Asa ca pretul estimat de el este 10 kilogramul la piata.

Nu cu subventii si maini intinse vor iesi producatorii de legume la liman, insista reprezentantii Federatiei Nationale a producatorilor agricoli. In timp ce ministrul agriculturii le recomanda taranilor samanta romaneasca, Federatia anunta ca e timpul sa cultivam soiuri de legume modificate genetic. Oricum natura le va modifica peste 20 de ani.

Sefii de la Ministerul Agriculturii sustin ca rosiile nu sunt atat de verzi cum par. Le recomanda cultivatorilor sa consulte mai multi cercetatori atunci cand aleg semintele.

Reprezentantii Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli au anuntat ca, potrivit unui raport la nivel european, productiile de secara, rapita, fructe si legume vor fi anul acesta cu 7 pana la 23% mai mici. Acestia acuza ministerul agriculturii ca importul de legume si fructe e direct proportional cu lipsa de strategii a oficialilor.

Will si Kate, cadou special in luna de miere. Cel mai puternic afrodiziac
 

 

 

 

Tags: agricultura,


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26