Romanul, mesterul propriei case. Pentru o reducere de pana in 15.000 €

23-05-2011 17:05

De ce sa-i platim pe constructori cand ne putem ridica singuri casa? Iata principiul respectat de tot mai multi romani care prefera sa imbrace salopeta si sa-si conduca propriul santier.

La final, platesc si cu 15.000 de euro mai putin, daca aleg aceasta varianta. Arhitectii spun ca-n ultima vreme comenzile pentru proiectele de case in regie proprie au crescut cu aproape 30%.

Spre exemplu, Nicolae are 40 de ani, locuieste langa Timisoara si lucreaza ca instalator. S-a hotarat sa-si ridice casa cu ajutorul prietenilor fara sa mai apeleze la o firma de constructii. In 10 luni, si-a construit de unul singur 3 sferturi din locuinta in care viseaza sa se mute impreuna cu sotia si fetita lui pana la sfarsitul anului. Spune ca a economisit 8000 de euro. Desi casa nu este gata decat in mintea lui, omul este sigur ca totul va arata ca in proiect.

Si arhitectii confirma aceasta tendinta pentru ca tot mai multe persoane le solicita planuri pentru constructii in regie proprie. Este €si cazul lui Adrian Butaru care lucreaza ca barman in Timisoara. Primul pas a fost alegerea unui proiect de la o firma de arhitectura. Adrian este pregatit sa-si schimbe uniforma de barman cu cea de sef de santier pentru urmatoarele 8 luni.

Cine se incumeta sa-si ridice singur casa, poate face o economie de 20, chiar 30% din valoarea unei locuinte. Diferenta de pret provine din manopera si din TVA-ul pe care firmele de constructii il adauga la nota de plata. Exista insa si parti mai putin placute. Timpul necesar finalizarii poate fi de trei ori mai mare. In plus, inspectorii in constructii fac saptamanal controale pentru a verifica daca sunt respectati toti parametrii proiectului.

Cititi si:

Cea mai scumpa fotografie din lume. A costat 3,8 milioane de dolari

Povestea delfinului care si-a pierdut familia in adancuri. Cine l-a adoptat

 

Tags: constructii,


VIDEO PROTVPLUS.RO