Ce patesti daca esti prins cu fituica la Bac. Modificarile pe 2011

23-05-2011 11:17

Liceeni, lasati acasa orice fituica daca aveti de gand sa dati bacalaureatul. Cei care vor fi prinsi ca vor sa se "inspire" asteapta ceva timp pana cand se pot prezenta iarasi la examen.

Astazi au inceput inscrierile pentru sesiunea din aceasta vara.

Elevii care vor sa triseze la bacalaureat sunt eliminati din examen. Desigur, daca sunt prinsi. Chiar daca stiu aceasta regula, unii cred ca nu vor avea tocmai ei ghinionul sa fie descoperiti.

Atentie, din acest an cei care se incumeta sa copieze si vor fi prinsi vor fi sanctionati de doua ori. Sunt dati afara din clasa si nu se mai pot intoarce din toamna sa sustina iarasi probele. Si nici la anul in vara. Se mai pot inscrie sa dea bacul abia la a treia sesiune.

Cum prima proba, de competente lingvistice, este programata pe 6 iunie, absolventii nu mai au prea mult timp de invatat. Asa ca multi spera sa aiba norococul sa pice in clasa cu un coleg bine pregatit.

Regulile dure vin si dupa ce educatia a fost inclusa in Stategia Nationala Anticoruptie. Mai ales ca in 2010 DNA a intocmit patru rechizitorii cu privire la fraudarea examenelor, prin care a trimis in judecata 145 de inculpati, 11 dintre ei fiind arestati in timpul anchetei. Directia Nationala Anticoruptie intervine doar cand este vorba despre functii importante ori sume care depasesc 10 000 de euro.

Elevii din clasele a XII-a si a XIII-a se pot inscrie, de luni pana vineri, la examenul de bacalaureat sesiunea de vara, care va incepe in 6 iunie cu probele orale.

 

Inscrierea la bacalaureat are loc in perioada 23 - 27 mai. Cursurile pentru elevii din clasele a XII-a si a XIII-a vor fi incheiate in 27 mai.

Examenul de bacalaureat va incepe pe data de 6 iunie cu probele orale:

- 6-8 iunie, evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana;

- 8-10 iunie, evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna;

- 13-17 iunie, evaluarea competentelor digitale;

- 20-23 iunie, evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala;

Probele scrise de la bacalaureat:

- pe 27 iunie cu Limba si literatura romana;

- pe 28 iunie este progamata testarea la Limba si literatura materna;

- 29 iunie, proba obligatorie a profilului;

- 1 iulie, proba la alegere a profilului si specializarii.

In 3 iulie vor fi afisate rezultatele, in 4 iulie vor putea fi depuse eventualele contestatii, care vor fi rezolvate in 5 - 7 iulie, urmand ca in 8 iulie sa fie afisate rezultatele finale.

Probele orale sunt o misiune dificila pentru elevii de clasa a XII-a, daca ne gandim ca in jurul lor se petrec atat de des schimbari, de multe ori fara nicio logica. De exemplu, bacalureatul s-a modificat de noua ori in 20 de ani.

Astfel ca probele de competenta nu se mai dau in timpul anului scolar ca in 2010, ci dupa finalizarea studiilor. Adica pe 6 iunie. Pe de o parte este bine, pentru ca elevii au mai mult timp sa se pregateasca, dar pe de alta e rau, pentru ca se acumuleaza toate odata.

Vin mascatii la examenul de bacalaureat?Funeriu nu mai vrea sa se copieze

 


VIDEO PROTVPLUS.RO