Variatiile de temperatura au agitat insectele si au dublat numarul de intepaturi. Sfaturi pentru toti cei care merg in parc

×
Codul embed a fost copiat

E splendoare in iarba, dar e jale la camerele de garda ale spitalelor de boli infectioase. In ultima saptamana s-a dublat numarul celor care vin cu iritatii severe ale pielii, provocate de intepaturi de albine, capuse, tantari si purici.

Variatiile mari de temperatura si caldura instalata brusc a scos insectele din amortire. A fost inregistrat si un caz in care o muscatura de albina a dus la un soc anafilactic. Insa pacientul a fost salvat de sotie, care din fericire era medic.

Renuntati la parfum si imbracamintea in culori vii, daca mergeti in parcuri in aceste zile. Este sfatul specialistilor, care spun ca albinele care cauta flori pentru polenizare, dar si tantarii care s-au inmultit brusc va pot lua drept tinta. La camera de garda de la Spitalul "Victor Babes" ajung zeci de copii cu chipul desfigurat.

S-a incalzit brusc, iar insectele "recupereaza" cateva saptamani de amorteala.

"Avand in vedere schimbarile de temperatura din ultima perioada, gasim bolnavul ciuruit de intepaturi. Poate sa fie si 10, si 15 intepaturi", a dezvaluit Dr. Gheorghe Enache, medic primar boli infectioase, la Spitalul "Victor Babes".

Citește și
Google Street View ar putea fi folosit de oamenii de stiinta pentru combaterea invaziilor de insecte
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Si la Spitalul Matei Bals numarul celor muscati de capuse a fost, in patru zile, mult peste normal.

"La Bals s-au prezentat 132 de pacienti muscati de capusa. Doua treimi erau adulti, o treime copii. 132 de muscaturi in Bucuresti, va dati seama ce inseamna la nivel de tara", a declarat Pprof. Dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului "Matei Bals".

Intepaturile de albina pot fi extrem de periculoase, chiar daca nu exista un fond alergic, atunci cand omul este muscat pe gat sau in gura. Umflatura este atat de severa, incat il impiedica pe pacient sa respire. In acest caz trebuie dus la camera de garda in decurs de cateva minute. Acolo ii va fi administrat intravenos cortizon si, in caz de infectie, antibiotic cateva zile.

Evitati si zonele umede din parcuri, unde sunt paianjeni, care lasa urme dureroase.

"Intepaturile de paianjen sunt chiar mai periculoase decat cele de albina, dat fiind ca provoaca un eritem alergic. Pot aparea suprainfectari", ne avertizeaza Dr. Gheorghe Enache.

Mai multe primarii de sector sustin ca vor imprastia substante impotriva insectelor in urmatoarele zile.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
A devenit alergic la insecte dupa ce a fost ciupit de o vaduva falsa.
A devenit alergic la insecte dupa ce a fost ciupit de o vaduva falsa. "Ma umflu de fiecare data"

Un britanic in varsta de 34 de ani a devenit alergic la toate muscaturile de insecte, dupa ce a fost ciupit de o vaduva falsa.

Google Street View ar putea fi folosit de oamenii de stiinta pentru combaterea invaziilor de insecte
Google Street View ar putea fi folosit de oamenii de stiinta pentru combaterea invaziilor de insecte

Pozele facute prin intermediul Google Street View ar putea fi folosite pentru lupta impotriva invaziilor de insecte si de daunatori care afecteaza mediul inconjurator.

41 de oameni au fost ucisi in nordul Chinei de viespi.
41 de oameni au fost ucisi in nordul Chinei de viespi. "Au devenit agresive din cauza caldurii"

Clima s-a schimbat, iar asta se pare ca a contribuit la cresterea numarului de insecte la nivel global. Nu doar ca numarul lor s-a inmultit, dar si comportamentul lor s-a schimbat.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.