Variatiile de temperatura au agitat insectele si au dublat numarul de intepaturi. Sfaturi pentru toti cei care merg in parc

Ultima actualizare: 23-05-2014 00:12

E splendoare in iarba, dar e jale la camerele de garda ale spitalelor de boli infectioase. In ultima saptamana s-a dublat numarul celor care vin cu iritatii severe ale pielii, provocate de intepaturi de albine, capuse, tantari si purici.

Variatiile mari de temperatura si caldura instalata brusc a scos insectele din amortire. A fost inregistrat si un caz in care o muscatura de albina a dus la un soc anafilactic. Insa pacientul a fost salvat de sotie, care din fericire era medic.

Renuntati la parfum si imbracamintea in culori vii, daca mergeti in parcuri in aceste zile. Este sfatul specialistilor, care spun ca albinele care cauta flori pentru polenizare, dar si tantarii care s-au inmultit brusc va pot lua drept tinta. La camera de garda de la Spitalul "Victor Babes" ajung zeci de copii cu chipul desfigurat.

S-a incalzit brusc, iar insectele "recupereaza" cateva saptamani de amorteala.

"Avand in vedere schimbarile de temperatura din ultima perioada, gasim bolnavul ciuruit de intepaturi. Poate sa fie si 10, si 15 intepaturi", a dezvaluit Dr. Gheorghe Enache, medic primar boli infectioase, la Spitalul "Victor Babes".

Si la Spitalul Matei Bals numarul celor muscati de capuse a fost, in patru zile, mult peste normal.

"La Bals s-au prezentat 132 de pacienti muscati de capusa. Doua treimi erau adulti, o treime copii. 132 de muscaturi in Bucuresti, va dati seama ce inseamna la nivel de tara", a declarat Pprof. Dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului "Matei Bals".

Intepaturile de albina pot fi extrem de periculoase, chiar daca nu exista un fond alergic, atunci cand omul este muscat pe gat sau in gura. Umflatura este atat de severa, incat il impiedica pe pacient sa respire. In acest caz trebuie dus la camera de garda in decurs de cateva minute. Acolo ii va fi administrat intravenos cortizon si, in caz de infectie, antibiotic cateva zile.

Evitati si zonele umede din parcuri, unde sunt paianjeni, care lasa urme dureroase.

"Intepaturile de paianjen sunt chiar mai periculoase decat cele de albina, dat fiind ca provoaca un eritem alergic. Pot aparea suprainfectari", ne avertizeaza Dr. Gheorghe Enache.

Mai multe primarii de sector sustin ca vor imprastia substante impotriva insectelor in urmatoarele zile.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO