Calendarul de ceapa - cel mai vechi obicei romanesc de a "citi" prognoza meteo. Ce vara vom avea
O traditie veche de sute de ani ne sugereaza ce ne va aduce Anul Nou din foile de ceapa. In satele din Ardeal, batranele n-au prea auzit de numerologie sau de alinierea planetelor, dar au o metoda care, spun ele, n-a dat gres pana acum.
Dupa un procedeu anume, "citesc" in ceapa daca vom avea parte de un an secetos sau, dimpotriva, de unul ploios si plin de rod.
In satele de pe Valea Gurghiului, din judetul Mures, oamenii isi programeaza deja treburile in gospodarie, dupa calendarul de ceapa.
Procedeul e simplu: se ia o ceapa mare, rosie, se taie in doua, apoi se aleg 12 foi care simbolizeaza lunile anului.
Fiecare se presara cu sare din belsug, iar a doua zi, in functie de apa care se aduna, se "citeste" viitorul. Sa aflam cum va arata 2014:
"Februarie si martie ii uscata, ii seceta, iunie iulie si august ii uscat, va fi seceta la vara", a declarat tanti Anastasia, din comuna Hodac.
Tanti Anastasia Farcas e mare specialista in prezicerea viitorului cu ajutorul foilor de ceapa si jura ca metoda n-a dat gres pana acum: "Anul trecut exact cum a fost calendarul, exact asa o umblat timpul"
"Calendarul se potriveste, multi ani s-a potrivit, dupa asta ne orientam foarte mult. Noi ne luam dupa vorba batraneasca, ca asa am crescut", a declarat Maria Farcas, o localnica.
"Obiceiul asta se practica de tarani, noi nu mai stim acum, dar de sute sde ani, cand nu era rubrica meteo si televiziune", a spus preotul Nicolae Fiti.
Florea Oltean, localnic: "Programam lucrarile, cositul, capalitul, dupa calendarul de ceapa. Unde lasa apa, acolo stiam ca-i luna ploioasa."
Ca traditia sa nu se piarda, batranele satului le invata pe copile arta ghicitului in foi de ceapa - caci de regula femeile se ocupa cu asa ceva.
"Acest calendar in fiecare an a fost adevarat. O sa continui aceasta traditie, pentru ca eu cred in ea", a marturisit Alina Oltean, o tanara care va prelua traditia.
Dupa cum spun batranele din Ardeal, 2014 va fi un an secetos, pentru ca luna mai, decisiva pentru viitorul recoltelor, se arata lipsita de precipitatii.