Visul american devine realitate pentru 25 de liceeni romani, care pleaca sa studieze timp de un an in SUA

Dată publicare: 01-07-2016 12:14
Dată actualizare: 04-07-2016 07:50


Ei vor studia un an in scolile din Statele Unite, printr-un program oferit de Consiliile Americane pentru Educatie Internationala.

Costurile sunt suportate de SUA, iar concurenta a fost uriasa. Elevii au fost selectati dintr-un numar de peste 1.300 de candidati.

Ana Avram are 16 ani si este eleva la un liceu din Cluj-Napoca. A aflat de pe internet ca poate pleca la studii in Statele Unite, asa ca s-a inscris si a fost admisa. Va urma clasa a XI-a in America.

Ana Avram, eleva: "Vreau sa merg sa invat, vreau sa merg sa ii invat despre Romania, despre toate chestiile faine de aici, sa stie ca nu suntem doar o tara, acolo, in Europa undeva, sau poate prin alte parti, ca nu prea stiu."

Emilia Avram, mama Anei: "Cea mai importanta e experienta de viata, nu neaparat stiu eu cunostine academice. Sunt convinsa ca va vorbi limba engleza atunci cand se va intoarce, dar experientele de zi cu zi sunt importante. Ana e un elev bun, copil bun, o prietena buna. Daca e asa cum e ea aici, si acolo va fi perfect."

Silvia este din Uriu, Bistrita Nasaud. Si ea se pregateste sa plece la studii in Statele Unite. Nu se gandea insa ca va fi printre cei alesi, dar a completat entuziasta formularele online, a trimis scrisori de intentie si in cele din urma a trecut si interviul.

Silvia Fuleki: "Am zis 'de ce sa nu incerc, pentru ca sunt o persoana care iubeste noul si sa incerc tot felul de lucruri?'"

Melinda Fuleki, mama Silviei: "Am incercat sa ii sugeram ca posibilitati exista si mai aproape, dar noi si pana acum si de acum incolo o vom sustine, deci ce e bine pentru ea, e bine si pentru noi."

Elevii vor locui la familii adoptive, insa vor afla in ce stat abia inainte de plecare. Guvernul american va suporta toate cheltuielile, iar tinerii vor primi lunar si bani de buzunar - 125 de dolari. Studiile lor vor fi recunoscute la intoarcerea in Romania.

Eliza Chirila, responsabil program Flex - Consiliile Americane pentru Educatie Internationala: "Anii facuti in America sunt recunoscuti in Romania, deci la intoarcere copii nu trebuie sa repete anul. Echivalarile se fac daca pot sa spun in bloc, in sensul in care copilul se asigura acolo ca ia nota de trecere si ca primeste acel certificate care sa ateste faptul ca clasa pe care a urmat-o acolo."

Cei 25 de elevi vor pleca la inceputul lunii august.

Tags: elevi, sua, liceeni,


VIDEO PROTVPLUS.RO