Vinurile extreme, apreciate și produse și în România. ”Reușesc să lase cu gura cască jurații”
Vinurile extreme din toată lumea par a fi noul trend în materie de rafinament culinar şi în România.
Ţara noastră devine o piaţă interesantă pentru producătorii unor licori aparte, fie prin originea strugurilor, exclusivismul ediţiilor limitate sau inovaţia metodei de fabricaţie. La târgurile de vinuri puteţi încerca sute de soiuri de vin premiate, proaspăt intrate în catalog, cu arome exotice.
Un vulcan stins din Santorini a reuşit să aprindă legenda într-un pahar. O sticlă de vin vulcanic costă, în magazin, în jur de 30 de euro.
Roberto Lepori Bartolomeo: ”Vița pătrunde cu rădăcinile ei până la trei metri sub pământ şi extrage tot ce e mai bun în el. Vorbim de o aromă profund minerală.”
Tot din Italia, crama lui Salvatore Ferragamo propune licori în ediţie ultralimitată.
Anna Marin: ”E un vin dulce. Strugurii sunt lăsaţi până la sfârşitul lui decembrie, ca să avem maximum de zaharuri.
Doamna Ferragamo adoră unul dintre aceste vinuri. 400 de sticle bea numai ea. Este elixirul tinereţii, pentru că a trecut de 90 de ani şi e foarte în formă.”
Cine crede că românii încă prefera vinul de buturugă, făcut în curte cu adaos generos de zahăr, ar trebui să îşi facă drum la unul dintre numeroasele festivaluri de vinuri organizate în ţară. De pildă, în Capitală 50 de crame prezintă peste 350 de soiuri de vin. Şi încă 150, la secţiunea VIP. Printre ele, preferatul lui Nancy Reagan, considerat cel mai bun chardonnay din Statele Unite.
Categoria prosecco are, deloc surprinzător, cel mai mare succes. Anii trecuţi, la nivel mondial, vânzările acestui spumant cu denumire de origine controlată le-au depăşit pe cele ale şampaniei.
Gimo de Faveri: ”Este cel mai faimos vin al nostru, pentru că provine dintr-o singură podgorie, de pe un singur deal. Facem un milion de sticle.”
Avem si un vin românesc extrem. În premieră, au fost reunite feteasca albă, neagră şi regală.
Marinela Ardelean, expert vinuri: ”Avem, printre cele 38 de soiuri autohtone de vinuri recunoscute, câteva care reuşesc să lase cu gura cască pe unii juraţi.”
Aşadar, degustaţi cât mai mult, spun oenologii, ca să vă rafinaţi gustul. Vinurile extreme, dar un consum total limitat, sunt combinaţia câştigătoare.