Tulai, Doamne, vinul tau motiv de judecata intre manastire si OSIM!

Ultimul update: Luni 28 Mai 2012 11:17
Data publicarii: Miercuri 08 Octombrie 2008 00:00
Categorie: Actualitate

Calugarii unei manastiri din Iasi au chemat in judecata OSIM-ul, pentru ca nu au obtinut marca inregistrata pentru trei tipuri de vin.

Vinul liturgic si vinul bisericesc intra in canoanele activitatii crestine, sunt treburi intime ale bisericii si nu stiu daca pot deveni marca.
Valeriu Geambazu, purtator de cuvant OSIM
Cererea este cel putin neobisnuita, in conditiile in care manastirea Golia nu are niciun fir de vita de vie, cu atat mai putin o crama cu vinuri. Ba, mai mult, purtatorul de cuvant la Patriarhiei avertizeaza ca slujitorii domnului nu pot face afaceri nici macar cu vin.

Consilierul pe probleme de proprietate industriala de la Mitropolia Moldovei face insa lumina. Este vorba despre un demers inceput pe vremuri de actualul patriarh. Nu-i un secret pentru nimeni ca vinul din cramele manastirilor este dumnezeiesc de bun si ca multi ar fi tentati sa-l deguste.

Tocmai de aceea au ajuns si calugarii de la Manastirea Golia din Iasi sa ceara Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci inregistrarea a trei categorii de vinuri: liturgic, bisericesc si manastiresc. Pentru ultimul au pierdut din start: titulatura ii apartine deja poetului Mircea Dinescu.

Disputa declansata de cei de la Manastirea Golia produce uimire in Dealul Mitropoliei. Oficialii Patriarhiei se abtin sa comenteze situatia, dar dau de inteles ca nu sunt de acord cu ea catusi de putin. Potrivit normelor bisericesti, licoarea obtinuta in viile manastirilor si bisericilor nu poate fi comercializata, ori in aceste conditii o marca inregistrata este inutila.

Eu nu am nimic impotriva sa isi inregistreze o manastire vinul. Pe de alta parte, nu se cade ca un sfant lacas sa faca comert cu vin.
Mircea Dinescu
Staretul si calugarii de la Golia spun ca au facut acest demers in numele Mitropoliei Moldovei. "Daca titlul iese pe manastire, inseamna ca apartine manastirii. Oricine ar incerca, incalca drepturile manastirii. Din cate am inteles din discutii, au fost de pe vremea partiarhului si urmau sa fie transferate la Patriarhie. Deci e afacere inceputa pe cand Prea Fericitul era la Iasi", spune Ioan Burtila, consilier de proprietate industriala al Manastirii Golia.

Procesul intentat de Manastirea Golia Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci a inceput miercuri la Tribunal cu o amanare.


Cine poate cere inregistrarea unei marci in tara noastra si care sunt motivele respingerii unei astfel de cereri?

Orice persoana fizica sau juridica, cu domiciliul ori sediul pe teritoriul Romaniei sau in afara acestuia, poate solicita inregistrarea unei marci la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci.

Potrivit articolului 3 din Legea privind marcile si indicatiile geografice, marca este un semn ce poate fi reprezentat si grafic, prin care produsele ori serviciile unei persoane fizice sau juridice sunt diferentiate de cele apartinand altor persoane. Pot sa constituie marci semne distinctive, cum ar fi: cuvinte, inclusiv nume de persoane, desene, litere, cifre, elemente figurative, forme tridimensionale si in special forma produsului sau a ambalajului acestuia, combinatii de culori, precum si orice combinatie a acestor semne.

Refuzul OSIM de inregistrare a marcii se face in functie de respectarea urmatoarelor criterii:

a) gradul de distinctivitate initiala sau dobandita al marcii notorii in Romania;
b) durata si intinderea utilizarii in Romania a marcii notorii in legatura cu produsele si serviciile pentru care o marca se solicitata a fi inregistrata;
c) durata si intinderea publicitatii marcii notorii in Romania;
d) aria geografica de utilizare a marcii notorii in Romania;
e) gradul de cunoastere a marcii notorii pe piata romaneasca, de catre segmentul de public caruia i se adreseaza;
f) existenta unor marci identice sau similare pentru produse sau servicii identice ori similare, apartinand altei persoane decat cea care pretinde ca marca sa este notorie.


Mai multe detalii despre acest subiect puteti afla chiar de pe site-ul OSIM.

S-a implinit un an de cand Preafericitul Daniel a devenit patriarh
S-a implinit un an de cand Preafericitul Daniel a devenit patriarh
VIDEO PROTVPLUS.RO
Pablo Picasso
Povestea schiței care ar fi semnată de Pablo Picasso, găsită în Reghin. Cât ar valora lucrarea
Temperaturi de -4 grade și polei în Capitală. Meteorologii anunţă precipitaţii şi ninsoare uşoară
Primele școli închise din cauza ninsorii. Elevii nu vor merge nici marți la ore
Vremea rea face primele victime. Un autocar a derapat și s-a răsturnat
O casă a luat foc din cauza unui coș de fum necurățat. Bătrân salvat în ultima clipă
Femeie din Argeş, cu arsuri grave la ambele picioare, a aşteptat 12 ore pentru un pat în spital. Declaraţia fiului
furt olanda tablou picasso
Cine ar fi pus la cale descoperirea "tabloului de Picasso" într-un sat din Tulcea. Anunţul făcut pe Facebook
Un liceu din Sighetu Marmaţiei, printre cele mai bune din Europa. Ce învaţă elevii
Străzile din mai multe orașe, transformate în gropi de gunoi. Obiectele aruncate de oameni
Prețul plătit de un șofer care a condus beat: „Mi-a marcat viața”
O ambulanță și 6 mașini au rămas înzăpezite pe un drum din Vrancea
Greva de avertisment de la metrou, declarată nelegală. De ce greva generală nu va fi anulată