Tulai, Doamne, vinul tau motiv de judecata intre manastire si OSIM!

×
Codul embed a fost copiat

Calugarii unei manastiri din Iasi au chemat in judecata OSIM-ul, pentru ca nu au obtinut marca inregistrata pentru trei tipuri de vin.

Vinul liturgic si vinul bisericesc intra in canoanele activitatii crestine, sunt treburi intime ale bisericii si nu stiu daca pot deveni marca.
Valeriu Geambazu, purtator de cuvant OSIM
Cererea este cel putin neobisnuita, in conditiile in care manastirea Golia nu are niciun fir de vita de vie, cu atat mai putin o crama cu vinuri. Ba, mai mult, purtatorul de cuvant la Patriarhiei avertizeaza ca slujitorii domnului nu pot face afaceri nici macar cu vin.

Consilierul pe probleme de proprietate industriala de la Mitropolia Moldovei face insa lumina. Este vorba despre un demers inceput pe vremuri de actualul patriarh. Nu-i un secret pentru nimeni ca vinul din cramele manastirilor este dumnezeiesc de bun si ca multi ar fi tentati sa-l deguste.

Tocmai de aceea au ajuns si calugarii de la Manastirea Golia din Iasi sa ceara Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci inregistrarea a trei categorii de vinuri: liturgic, bisericesc si manastiresc. Pentru ultimul au pierdut din start: titulatura ii apartine deja poetului Mircea Dinescu.

Disputa declansata de cei de la Manastirea Golia produce uimire in Dealul Mitropoliei. Oficialii Patriarhiei se abtin sa comenteze situatia, dar dau de inteles ca nu sunt de acord cu ea catusi de putin. Potrivit normelor bisericesti, licoarea obtinuta in viile manastirilor si bisericilor nu poate fi comercializata, ori in aceste conditii o marca inregistrata este inutila.

Citește și
preot acuzat ca face parte dintr-o secta
La Ghimbav, langa Brasov, se ridica o biserica poleita cu aur
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Eu nu am nimic impotriva sa isi inregistreze o manastire vinul. Pe de alta parte, nu se cade ca un sfant lacas sa faca comert cu vin.
Mircea Dinescu
Staretul si calugarii de la Golia spun ca au facut acest demers in numele Mitropoliei Moldovei. "Daca titlul iese pe manastire, inseamna ca apartine manastirii. Oricine ar incerca, incalca drepturile manastirii. Din cate am inteles din discutii, au fost de pe vremea partiarhului si urmau sa fie transferate la Patriarhie. Deci e afacere inceputa pe cand Prea Fericitul era la Iasi", spune Ioan Burtila, consilier de proprietate industriala al Manastirii Golia.

Procesul intentat de Manastirea Golia Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci a inceput miercuri la Tribunal cu o amanare.


Cine poate cere inregistrarea unei marci in tara noastra si care sunt motivele respingerii unei astfel de cereri?

Orice persoana fizica sau juridica, cu domiciliul ori sediul pe teritoriul Romaniei sau in afara acestuia, poate solicita inregistrarea unei marci la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci.

Potrivit articolului 3 din Legea privind marcile si indicatiile geografice, marca este un semn ce poate fi reprezentat si grafic, prin care produsele ori serviciile unei persoane fizice sau juridice sunt diferentiate de cele apartinand altor persoane. Pot sa constituie marci semne distinctive, cum ar fi: cuvinte, inclusiv nume de persoane, desene, litere, cifre, elemente figurative, forme tridimensionale si in special forma produsului sau a ambalajului acestuia, combinatii de culori, precum si orice combinatie a acestor semne.

Refuzul OSIM de inregistrare a marcii se face in functie de respectarea urmatoarelor criterii:

a) gradul de distinctivitate initiala sau dobandita al marcii notorii in Romania;
b) durata si intinderea utilizarii in Romania a marcii notorii in legatura cu produsele si serviciile pentru care o marca se solicitata a fi inregistrata;
c) durata si intinderea publicitatii marcii notorii in Romania;
d) aria geografica de utilizare a marcii notorii in Romania;
e) gradul de cunoastere a marcii notorii pe piata romaneasca, de catre segmentul de public caruia i se adreseaza;
f) existenta unor marci identice sau similare pentru produse sau servicii identice ori similare, apartinand altei persoane decat cea care pretinde ca marca sa este notorie.


Mai multe detalii despre acest subiect puteti afla chiar de pe site-ul OSIM.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
S-a implinit un an de cand Preafericitul Daniel a devenit patriarh
S-a implinit un an de cand Preafericitul Daniel a devenit patriarh

Sarbatoare impresionanta in Dealul Mitropoliei, unde Preafericitul Daniel a implinit marti un an de cand a fost inscaunat in fruntea Bisericii Ortodoxe Romane.

La Ghimbav, langa Brasov, se ridica o biserica poleita cu aur
La Ghimbav, langa Brasov, se ridica o biserica poleita cu aur

Doua dintre cupolele acoperisului poleit cu aur au fost deja ridicate! "Au costat o avere", isi spun oamenii. "A fost pomana", spun consilierii locali, care sustin ca metrul patrat de tabla aurita a fost mai ieftin decat metrul patrat de tabla de cupru.

In Vrancea, elevii au dat scoala pe biserica
In Vrancea, elevii au dat scoala pe biserica

Sfintii vegheaza zilnic asupra unor elevi dintr-o localitate vranceana. Copiii invata intr-o casa de praznic din curtea bisericii satului, pentru ca scoala lor e inca un santier.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.