Vezi aici ce "zestre" genetica ii poti lasa copilului tau
In epoca in care clientului i se ofera pe loc un test genetic, marea majoritate este ingrijorata cu privire la rezultatele acestor teste. Oare este diabetul o mostenire in familie? Dar bolile de inima?
Un studiu al Universitatii din Michigan indica faptul ca informatia din arborele genealogic al familiei precum si testele genetice cauzeaza ingrijorarea parintilor privind bolile care le-ar putea avea copiii lor. Studiul va fi publicat in noiembrie in "Arhivele de medicina pediatrica si a adolescentilor”.
Cercetatorii au constatat ca parintii sunt mai ingrijorati de eventualele boli genetice ale copiilor lor atunci cand exista in familie o anumita boala genetica decat rezultatele obtinute in urma efectuarii diferitelor teste genetice.
S-a constatat ca testarea pe loc a individului influenteaza perceptia acestuia asupra bolilor genetice, precum si deciziile asupra modului de viata, in vederea pazirii sanatatii. Realizatorii studiului insista asupra faptului ca testul genetic nu este suficient in evaluarea riscului de aparitie a unei boli. Arborele genealogic si implicit "trecutul genetic” al membrilor familiei este foarte important.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 2857 adulti dintre care aproximativ trei sferturi erau parinti. Ca parte a cercetarii online, parintii au primit brosuri continand rezultate despre riscul aparitiei unor boli la ei sau la copiii lor, generate fie de teste genetice sau de studii asupra arborelui genealogic.
Spre deosebire de americani sau de europeni, la noi in tara testarea genetica pe loc a clientului este practicata la scara restrânsa.
Tineri care in viitor vor avea un copil, dar si mamele care asteapta un copil ar trebui sa inteleaga ca este utila aceasta testare pentru bolile genetice, iar alcatuirea unui arbore genealogic este importanta.
Sursa: Science Daily, Pro TV
Etichete: studiu, copii, parinti, transmitere, boli genetice,
Dată publicare:
16-11-2008 00:00