INS: In iulie, consumul a crescut cu 4,5%. Cati bani au lasat turistii in statiunile de pe litoral

Ultima actualizare: 07-11-2012 21:42

Desi pare greu de crezut, romanii au inceput sa prinda iar gustul cumparaturilor. Sau mai bine zis si-au cheltuit cu mai multa usurinta banii.

Datele publicate de Institutul National de Statistica arata ca in luna iulie consumul a crescut cu 4,5%. Vestea este extrem de buna. Consumul era singurul motor al economiei care nu si-a revenit dupa criza ultimilor 3 ani.

Cel mai mult a crescut consumul de carburanti. Cu 8% fata de luna anterioara. Apoi au crescut vanzarile de produse nealimentare si incasarile din vanzarile de mancare si bautura.

Unul din motivele cresterii consumului este si majorarea salariilor bugetarilor. Lefurile angajatilor de la stat au crescut in iulie cu 8%, iar o parte din bani s-au intors in hipermarketuri, magazine si piete.

Si concediile au atras mai multi bani spre consum. Vara aceasta romanii au lasat 270 de milioane de euro pe litoralul romanesc, potrivit patronatelor din turism. Impartit la cei 1,5 milioane de turisti asta inseamna o cheltuiala medie 180-200 de lei pe zi pentru cazare si masa.

EVOLUTIA CONSUMULUI IN IULIE

ALIMENTE +1,7%
PRODUSE NEALIMENTARE +4%
CARBURANTI +8,7%

SALARIILE MAJORATE CU 8 %
INCASATE IN LUNA IULIE

BANII DE PE LITORAL

TURISTI: 1,5 miiloane
CHELTUIELI TOTALE: 270 milioane euro
CHELTUIALA MEDIE 180-200 lei/zi

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO