Val de îmbolnăviri misterioase în județul Brașov. Peste 100 de localnici au ajuns la medici
Val de îmbolnăviri misterioase la Râșnov, în județul Brașov. Peste 100 de localnici au ajuns în ultimele 3 zile la medic ori la farmacie, acuzând probleme digestive.
Cei mai sensibili au fost copiii: în ultimele 24 de ore, 7 au ajuns la spitalul de urgență.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Oamenii cred că de vină ar fi apa de la robinet, însă compania de apă susține că ultimele analize au fost bune. Ce-i drept, testele au fost făcute acum două săptămâni.
Dureri de stomac, greață și vărsături: acestea sunt simptomele cu care oamenii s-au prezentat la medicul de familie sau la spital. Cu toții așteaptă o explicație.
Localnic: ”A dat telefon la doctorul de familie și i-a spus ce să facă, i-a spus să nu mai bea apă de la robinet. Dimineață ne-a dat și nouă telefon, să nu beți apă de la robinet că e toxică. A vomat, și diaree."
Mihaela Frâncu, medic de familie: "Am primit telefoane cu pacienți care au avut o vărsătură, cu o stare de amețeală."
7 copii cu vârste cuprinse între 3 și 15 ani au ajuns în ultima zi la urgențe. Unul dintre ei a fost internat.
Sbiera Zavarache Cristina, spitalul de copii Brașov: "Urmează să fie investigat, următoarele ore, primește tratament încă de ieri, de reechilibrare hidroelectrică, adică perfuzii și sperăm la o evoluție bună."
Inspectorii DSP au mers la Râșnov și au recoltat probe de la izvoare și din bazinul de captare al apei, care au fost deja puse în analiză. Rezultatele vor veni abia în zilele următoare. O expertiză va fi făcută și de Institutul Național de Sănătate Publică din București pentru a stabili sursă infectării.
Dr. Andreea Neculau, șef DSP Brașov: "Nu s-a identificat o legătură epidemiologică, să zicem un focar de familie sau un eveniment care să fi declanșat aceste manifestări digestive, motiv pentru care s-a incrimant sursă ca fiind apa."
Rareș Secăreanu, director compania de apă Râșnov: "Nu știu, am înțeles că este și o viroză că ar fi și prin Codlea și prin Brașov cazuri de aceste îmbolnăviri este o boală de sezon. Se poate să fie orice și în aer orice, nu putem să zicem că este apa, așteptăm rezultatele."
Autoritățile le recomandă localnicilor să nu mai consume apă de la robinet, până la clarificarea situației.
Izabella-Agnes Ambruș, subprefectul Brașovului: ”Este o situație gravă, poliția s-a autosesizat, a deschis doar penal, se fac cercetări pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 356 - infectarea apei."
Totodată, Direcția de Sănătate Publică a cerut spitalelor și medicilor de familie lista cu toți cei care s-au prezentat cu simptome digestive, pentru a completă ancheta epidemiologică.