Usturoiul romanesc VS cel chinezesc. Ce s-a descoperit in cel strain la o analiza de laborator
Extrem de apreciat in bucatarie si folosit inclusiv pe post de remediu naturist, usturoiul romanesc iese invingator in lupta cu cel chinezesc, pe care il gasim in magazine.
Dupa ce au facut analize, specialistii ne spun ca usturoiul adus din China este plin de pesticide si nu are gustul si mirosul usturoiului autohton.
Usturoiul romanesc provine de la Statiunea de Cercetare Legumicola de la Buzau iar cel chinezesc de la magazin. Ambii catei de usturoi sunt analizati de un grup de degustatori instruiti in cadrul facultatii pentru ingineria alimentelor din Galati.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Prof. dr. Gabriela Iordachescu, Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor: "Mirosul la usturoiul romanesc este caracteristic, puternic, specific usturoiului - cum il cunoastem - si cu un usor miros ierbos. Pe cand cel chinezesc are un miros slab, este necaracteristic si parca are o tenta chimica, o tenta de miros chimic."
Pentru studiul chimic, usturoiul trebuie sa fie mai intai deshidratat. Si in aceasta etapa esantioanele se comporta de parca ar fi din specii de plante distincte.
Usturoiul importat din China s-a stafidit si a capatat o culoare maronie cand a fost uscat. Comportamentul poate dezvalui modul in care a fost cultivat si pastrat:
Pprof. dr. Rodica Dinica, Facultatea de Stiinte si Mediu: "Usturoiul romanesc, cand l-am taiat, pe mijloc e incoltit, e verde. In timp ce celalalt, nu. Probabil fiindca e cu conservanti. E tratat si sunt stopate toate procesele acestea care sunt naturale."
Cercetatorii de la universitatea dunarea de jos din galati nu pot stabili tipul de pesticide folosite insa analizele au stabilit ca planta cultivata in China a suferit tratament chimic.
Prof. dr. Camelia Vizireanu, decanul Facultatii de Stiinta si Ingineria Alimentelor: "Acolo este tratat cu niste pesticide care sunt interzise in China, dar care pentru legislatia din Europa sau America nu sunt cunoscute. Si sunt substante foarte toxice, afecteaza sanatatea. Atat sistemul digestiv, referitor la ficat, in principal, sau chiar sistemul nervos."
Si americanii au facut un studiu comparativ intre usturoiul lor si cel importat din China. Au descoperit ca usturoiul adus din Orient contine doua substante foarte periculoase: parathion si phorat - doua insecticide care, consumate in cantitate foarte mare, pot deveni chiar letale pentru om.
Prof. dr. Camelia Vizireanu, decanul Facultatii de Stiinta si Ingineria Alimentelor: "Problema e ca ei fac o crestere intensiva si trateaza pamantul astfel incat cresterea bulbului sa se faca cat mai repede si mai mare. Deci se face un fel de usturoi gigant, ca sa aiba aspect comercial."
Autoritatea nationala sanitar veterinara spune ca tot usturoiul de import vine cu un certifcat care atesta ca respecta normele europene sau daca vine direct din China este testat in laboratoare ale punctelor vamale. Iar pana acum, autoritatile sustin ca nu au gasit nereguli in privinta cantitatii de pesticide folosite.