Un tanar roman care invata la Stanford a fost numit studentul anului in lume. Ce planuri are

20-01-2013 19:21


Educatia primita in afara tarii e un cutit cu doua taisuri, pentru cei care aleg sa urmeze aceasta cale. Mii de studenti romani au cucerit marile universitati ale lumii s-au specializat in domeniile alese, iar acum putini mai vor sa se intoarca in tara.

De pilda, un tanar roman care invata la Stanford si a fost numit studentul anului in lume viseaza sa descopere pasii catre vindecarea autismului, dar n-o sa se intoarca in Romania, unde nu are aceasta posibilitate.

La 30 de ani, Sergiu Pasca este cercetator postdoctoral la Universitatea Stanford din Statele Unite. Este singurul roman dintr-o echipa de 15 oameni care studiaza intr-un laborator de neurobiologie bazele moleculare si celulare ale autismului. In urma cercetarii facute, in 2011 Sergiu a publicat in revista Nature Medicine un studiu despre autism, care a fost considerat de National Institute of Mental Health unul dintre cele mai importante 10 studii ale anului.

''Laboratorul nostru beneficiaza de o finantare anuala de 1-2 milioane de dolari. Ar fi greu sa construiesti asa ceva in Romania. Mi-e greu sa cred ca as putea gasi resurse si infrastructura pentru a putea ramane competitiv in domeniu, iar eu imi doresc sa fac cercetare in autism'', a declarat Sergiu.

Tocmai de aceea Sergiu recunoaste ca nu se va intoarce in tara, desi familia si prietenii il asteapta acasa.

La una dintre cele mai bune scoli de administratie din lume studiaza si Dragos Preda. A terminat facultatea in Franta, iar acum este masterand la ENA, in Strasbourg.

In momentul de fata ne reprezinta peste hotare aproximativ 30.000 de tineri romani, in mari universitati ale lumii.

Cei mai multi sunt in Europa, in special in Marea Britanie, Franta si Italia. Urmeaza apoi SUA, Canada, dar si tari din Asia, precum Japonia si Singapore.

VIDEO PROTVPLUS.RO