Un nou tip de înșelătorie ia amploare. Cum sunt păcăliți oamenii prin "metoda COVID-19"
Un nou tip de înşelăciune - căreia i-au căzut deja victime mai mulţi bătrâni - ia amploare în România.
Indivizii se folosesc de pandemia de coronavirus, îi sună la telefon, şi le spun că au copiii, în stare gravă, în spital, iar ca să îi salveze, trebuie să dea bani, pentru aparate de ventilaţie.
Înşelăciunea a fost denumită de poliţişti "metoda COVID-19" - pentru că urmează acelaşi tipar cu metoda accidentul.
Escrocii îi contactau - mai întâi - prin telefon şi, cu vocea schimbată, le transmiteau că fiul sau fiica lor a ajuns în stare gravă în spital şi are nevoie de tratament de urgenţă şi aparate de ventilaţie. Apoi, le cerea bani şi mergea la ei acasă ca să îi primească.
O femeie de 89 de ani i-a oferit peste 13 mii de lei.
Victimă: "Că fata mea a păţit ceva, a păţit ceva şi e grav bolnavă şi să îi dau bani, să îi dau aur. Şi îmi spune: 'uite, poţi să vorbeşti şi cu dânsa', şi era exact vocea ei. Și zice 'mamă, da tot ce ai acum, mamă, da tot ce ai, că mor aici', dar vocea ei adevărată era."
Cu acelaşi scenariu, individul a păcălit-o şi pe o altă femeie - de 84 de ani. A primit de la ea 20 mii de lei după ce i-a spus că este doctor şi că fiul ei este internat într-un spital unde nu sunt suficiente aparate de ventilaţie.
Altă victimă: "'Nu îl pot salva decât dacă îi pun ventilator şi un ventilator costă 10 mii de euro'. Zic, 'vai de mine, domn doctor, ce e de făcut?' şi atunci, doctorul a zis, 'doamnă, ia vedeţi câţi bani aveţi că măcar cât de cât să daţi, câteva sute'. Nici nu mă mai gândeam la teamă de spaima care am păţit-o că moare băiatul."
Când şi-au dat seama că au fost înşelate, victimele bărbatului au anunţat poliţia. Suspectul a fost prins după ce a fost indentificat cu ajutorul imaginilor suprinse de camerele de supraveghere dintr-o localitate unde a păcălit doi bătrâni.
Primăria din zona a început, acum, o campanie prin care îi informează pe localnici de apariţia acestei noi metode de înşelăciune şi cum să se protejeze.
Ștefan Timofte, primar Tomești: "Să aibă grijă cu ce persoane intră în contact, cu cine discuta la telefon. Să aibă grijă să nu dea bani, să nu deschidă uşa, să nu vorbească cu nimeni. Dacă considera că sunt mai insistenţi sau agresivi, pot suna Poliţia Locală."
Unul dintre suspecți are 43 de ani. Intial a fost reţinut.
Anca Vajiac, reprezentant IPJ Iași: "Apoi a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi şi instanţei, iar cea din urmă a dispus arestarea preventivă a bărbatului pentru 30 de zile."
Poliţiştii spun că individul a încasat de la victimele lui între 5 şi 20 de mii de lei. În acest caz, prejudiciul a fost parţial recuperat.
Înşelăciunile prin metoda COVID - 19 au luat amploare în ultima perioadă. Acum două luni, poliţiştii din Bucureşti au prinşi cinci bărbaţi care ar fi sunat peste 40 de persoane în numele unor rude infectate cu SARS-CoV-2. O reţea de infractori care proceda la fel a fost depistată şi în zona Clujului.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: coronavirus, inselatorie, metoda covid, escroci,
Dată publicare:
07-12-2020 18:47