Un nou statut al elevilor este in dezbatere publica. Cum ar putea sa-si evalueze profesorii si sa conteste notele
Vesti bune pentru elevi. Cum ar fi sa va puteti schimba profesorii, sa ii evaluati si sa contestati notele? Toate aceste lucruri ar putea deveni realitate daca noul statut al elevilor va fi adoptat.
Chiar daca ideile sunt primite cu zambetul pe buze de cei aflati pe bancile scolii, dascalii sunt sceptici. Proiectul se afla in dezbatere publica pana in 4 iulie si trebuie sa stiti ca vine si cu obligatii. Potrivit proiectului, elevii vor primi rezultatele la lucrarile scrise in maximum 15 zile. Si vor putea contesta notele.
Lidia Penescu, profesor informatica: "Cred ca se va da peste cap sistemul si procesul de evaluare, vom avea intarzieri in predare. Un elev nu are cunostintele necesare si nu are caderea necesara sa evalueze un profesor. Cred ca evaluarea se face in sens invers."
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Copiii sunt incantati de noile drepturi. Mai ales de cel care le-ar permite sa isi evalueze profesorii sau chiar sa ii schimbe.
Mihai Georgescu, elev: "Deoarece este cu sustinerea a doua treimi din clasa eu zic ca si aceasta este o lege foarte buna, pentru ca astfel elevii pot avea dreptul sa aiba un nou profesor care sa le explice mult mai bine."
Dana Olteanu, eleva: "Pot sa fie si profesori mai exigenti pe care elevul sa nu-i perceapa ca pe un profesor bun, pot sa fie si profesori care nu-si mai dau interesul pentru ca au o anumita varsta."
Parerile sunt impartite si in ceea ce priveste mustrarea in fata clasei, care ar urma sa fie interzisa.
Alina Popescu, profesoara istorie: "Noi obisnuiam sa ii mustram in limitele bunului simt, pentru ca altfel ne-am pierde autoritatea."
Dana Olteanu, eleva: "Nu mi se pare normal, daca eu am gresit sau asa, sa stie toata clasa greseala pe care am facut-o pentru ca se pot rade pe chestiile astea."
Elevii vor avea insa si obligatii. Vor fi nevoiti sa isi opreasca telefoanele mobile timpul cursurilor.
Alina Popescu, professor istorie: "Tot timpul le atragem atentia asupra acestui aspect, sa-si inchida telefoanele mobile."
Tot noul statul prevede sanctiuni doar pentru fapte comise in incinta scolii si interzicerea sanctiunilor colective. In plus, reprezentantii elevilor vor putea fi alesi indiferent de situatia scolara, iar profesorii nu vor avea dreptul sa influenteze votul.