Un muzeu din Sibiu promoveaza casele traditionale romanesti. Cat te costa sa-ti construiesti o locuinta ca a bunicilor
Muzeul Astra din Sibiu vrea sa readuca la viata casele bunicilor cu prispa, pridvor si vatra in bucatarie. Asa ca a lansat de curand o ampla campanie de promovare a locuintelor traditionale romanesti.
Specialistii pun la dispozitie planuri vechi, dar si mesteri capabili sa lucreze in stil autentic. Ideea a atras deja multi clienti, care, daca nu au mostenit asemenea case armonioase, vor sa-si construiasca unele.
Cu aproape 25.000 de euro poti sa-ti alegi casa dorita, iar suma include proiectul, manopera, planurile vechi, precum si materialele de constructii. Suprafata trebuie sa se incadreze intre 70 si 100 de metri patrati. Proprietarul trebuie sa aiba insa un loc de casa si o fundatie solida. Strainii sunt fascinati de idee.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Turist: “Imi place totul aici, e simplu dar esential pentru mine, pentru a trai.
Reporter: Ce v-a placut mai mult?
Turista: Culorile sunt minunate.
Turist: Albastrul, pigmentul, decoratiunile tipice."
Cinci modele de case vechi sunt in oferta: de la locuinte traditionale din zona Brasovului pana la Delta Dunarii. Evident, nu lipseste nici arhitectura veche din Marginimea Sibiului.
Ciprian Stefan, manager Muzeul Astra: “O casa cu trei incapaeri, in afara de eficienta impotriva cutremurelor si termica, este o casa sanatoasa, o casa care respecta natura, o casa care poate fi nu doar de vacanta dar si de locuit."
Constructia dureaza 2 luni. Casa va fi apoi dezmembrata si transportata pe terenul cumparatorului.
Camelia Galatar, sef serviciu restaurare: “Este ca un joc de lego. Noi il facem aici, inseriem tot materialul, demontam si il transportam la fata locului."
Turistii aflati prin muzeu au avut putut vizita toate cele cinci case model.
Turisti: “Pe stilul vechi ar iesi ceva foarte frumos. S-au folosit material ieftine, cu putin s-au descurat."
Turist din Spania: “E frumos, e rural. Mai mica, dar frumos, rusticul imi place."
Pasiunea pentru casele traditionale l-a adus pe un roman nascut in Statele Unite, descendent al unei vechi familii de boieri munteni, pe dealurile de la Bran. Tot cei de la Astra Sibiu i-au oferit planurile vechi ale unei gospodarii care a fost apoi reconstruita la Poalele Bucegilor.
Dan Dimancescu proprietar: "Am cerut specific ca tot lemnul sa fie taiat cu mana, pentru ca numai astfel poti pastra textura."
Si printul Charles promoveaza dezvoltarea comunitatilor rurale prin revenirea la meseriile tradionale. In casa pe care o are la Viscri, va fi amenajat un centru de instruire, unde localnicii vor invata cum se restaureaza casele vechi.
Sursa: Pro TV
Etichete: Sibiu, proiect, locuinte, constructii, case vechi,
Dată publicare:
30-08-2015 18:24