Un calugar din Grecia, student la Universitatea de Medicina din Iasi. Explicatia lui pentru alegerea facuta

Ultima actualizare: 20-10-2014 07:02

Universitatea de Medicina din Iasi este singura institutie de invatamant din Romania care scoleste studenti din 84 de tari ale lumii.

Chiar si in aceasta diversitate, un tanar iese cu siguranta in evidenta. Nu-l pasioneaza viata de noapte si nu petrece prin cluburi alaturi de colegii lui. Nici nu ar avea cum, pentru ca si-a inchinat viata bisericii.

Calugarul Chrysanthos a venit din Creta si vrea sa invete sa ii insanatoseasca pe oameni nu doar sufleteste, ci si trupeste.

Antonios Tsavokis, pe numele sau de mirean, a ajuns la Iasi in urma cu sase ani. Absolvise Teologia in Grecia, dar isi dorea sa faca mai mult pentru oameni.

S-a inscris la Medicina Generala, a studiat trei ani, apoi a luat decizia de a se calugari.

"Cand am terminat anul 3, mi-am chemat toti colegii si am spus: Scuzati-ma pentru un minut, dar vreau sa va spun ceva. Le-am cerut iertare pentru ca viata mea urmeaza sa se schimbe", spune calugarul.

Nu toti au inteles ce se intampla si aproape ca uitasera acest episod cand Antonios a revenit cu un alt nume, Chrysanthos, dar si cu roba.

Acum, taxa de studiu de 5000 de euro pe an este platita de staretul manastirii din Creta, unde Chrysanthos se va intoarce dupa ce va absolvi. Acolo se va ocupa de 100 de nevoiasi, adapostiti intr-un centru special, aflat langa lacasul de cult.

"Se spune ca stiinta si religia duc o mare lupta, dar eu nu sunt deloc de acord. Cand studiem anatomia si fiziologia trupului omenesc cred ca asa devin si mai credincios, realizez cu adevarat ce inseamna marea creatie, omul, care a fost facut de Dumnezeu", spune calugarul.

Printre colegii de la Medicina, calugarul Chrisanthos este un adevarat personaj.

"Aveam curs la cardiologie si chiar in timpul lectiei intra un tip imbracat in negru din cap pana in picioare cu centura ca la manastire. Am inceput sa radem pentru ca noi nu am mai avut pana acum un coleg care sa devina calugar", spune un coleg.

La Universitatea de Medicina din Iasi mai sunt in acest moment si doua calugarite din Romania, studente in anul 6.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO