Probleme grave in gradinitele din tara, unde educatoarele sunt mai nou si ingrijitoare. Angajatele au intrat in greva

Dată publicare: 17-10-2014 17:59
Dată actualizare: 20-10-2014 07:02


Situatia a devenit alarmanta in gradinitele din tara, multe dintre acestea ramase fara personal auxiliar din lipsa de fonduri.

In Arad, de exemplu, 165 de copii mici sunt supravegheati de o singura ingrijitoare, in timp ce, in mod normal, ar fi nevoie de 10 astfel de angajate. Educatoarele au preluat resemnate o parte din sarcini, insa nu pot sa spuna cu mana pe inima ca au cum sa vada in mod egal de cei mici.

Educatoare: Mergem la baie? Bun! Puiutii mei, stam aici, merg repede cu Daria pana la baie si vin inapoi. Stam cuminti, da? Acum vin, repede repede!

Reporter: Acum ii duceti la toaleta...

Educatoare: Pai nu pot sa ma impart in doua!

In mod normal, ingrijitoarea ar trebui sa faca asta, dar pentru ca singura angajata pe acest post se ocupa de curatenie in toata cladirea de doua nivele, educatoarele au preluat sarcinile ei si se descurca asa cum pot.

Desi gradinita este moderna ii lipseste esentialul: adica personalul.

"Au fost incidente, parintii sunt nemultumiti. Bineinteles, si eu sunt nemultumita. Cerem ajutor, sa vedem ce se poate face", a spus un parinte.

In disperare de cauza, angajatele au intrat in greva japoneza, in timp ce autoritatile isi paseaza responsabilitatile.

"Ministerul Educatiei a acceptat necesarul de posturi, dar trebuie sa accepte si Ministerul de Finante si trebuie sa accepte si Ministerul Administratiei", a spus Gheorghe Falca, primarul din Arad.

Problemele de personal apar acolo unde angajatii isi iau banii din bugetul primariei si asa limitat. Desi au acceptat mai multi copii in speranta ca vor obtine fonduri suplimentare, directorii au constatat ca nici asa nu se descurca.

"Noi avem educatoare cu vechime foarte mare, cu gradul I, cu gradatii de merit, sunt niste investitii in a remunera aceste persoane", a spus Tatiana Ifju, directoarea gradinitei.

Situatii similare sunt in intreaga tara. Numai in judetul Arad 75 din cele 153 de institutii de invatamant nu au personal.


VIDEO PROTVPLUS.RO