De luni, la Finante se dau stimulentele. Tot pe criterii de performanta

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Varianta ministrului "stimulente numai pentru performanta" este si cea castigatoare in urma negocierilor tensionate de la finante. Nu toti functionarii care au iesit in strada le primesc. Doar o parte si doar daca indeplinesc 3 criterii.

Sunt trei criterii de stabilire a coneficientului: gradul de realizare al programuluo de incasare, sume stabilite suplimentar din evaziunea fiscala si ponderea in casarilor in fiecare judet.

Dupa aproximativ cinci ore, ambele parti au iesit cu un protocol semnat care vizeaza acordarea stimulentelor pentru august si septembrie. Sindicalistii nu au avut posibilitati prea mari de negociere. Au reusit doar sa modifice ponderea criteriilor.

Angajatii vor ramane insa, tot la mana sefilor. Acestia vor face propuneri, care vor sosi la minister, iar comisia va analiza sitiatia fiecarui angajat in parte, spune ministrul Ialomitianu.

Negocierile de la Finante, pas cu pas:

Citește și
Emil Boc
Emil Boc: Stimulente vor fi acordate doar pentru performanta
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

17:00 Discutiile de la Ministerul de Finante s-au incheiat, liderul SNFP, Sebastian Oprescu spunand ca s-au stabilit criterii clare de acordare a stimulentelor si ca luni, la nivel teritorial vor fi puse in aplicare. Daca nu se va intampla asa, se va decide daca protestele vor continua sau nu.

Cum se vor acorda stimulentele

Le vor lua toti angajatii in functie de cat merita si de ce performante au la locul de munca. "Este un compex de factori care duce la eficienta, fiecare activitate la nivelul MFP e importanta, deci fiecare trebuie sa primeasca stimulente, daca acea directie face performanta", a precizat Oprescu.

Au fost trei criterii cu care, de fapt, sindicatele au fost de acord, negocierile fiind purtate pe ponderea acestora. Primul, care se refera la planul de incasari, va avea o pondere de 35%, cel de-al doilea privind ponderea sumelor atrase suplimentar fata de cele trecute la nivelul agentilor economici va avea pondere tot de 35%, iar cel de-al treilea - ponderea incasarilor fiecarei structuri teritoriale in totalul programului de colectare a veniturilor - va avea o pondere de 30%.

"Daca vor fi blocaje la nivelul conducatorilor atunci vor fi proteste", a sustinut liderul SNFP.

Potrivit acestuia, luni se deblocheaza fondul pentru luna august, iar saptamana viitoare pentru septembrie, algoritmul de calcul va fi cel stabilit in prezent.

14:00 Seful ANAF, Sorin Blejnar, a declarat ca criteriile de acordare a stimulentelor au fost stabilite si ca nu sunt negociabile cu sindicatele. 

"Cei buni cu salarii mari vor primi stimulente. Cei cu salarii mici si care nu sunt buni nu vor primi stimulente. Evident, cei cu salarii mici, dar cu rezultate, vor primi stimulente", a precizat Blejnar, duap care a spus ca "Toate judetele vor lua un anumit procent, un angajat poate primi maxim trei salarii sau minim poate primi zero".

Acesta a subliniat ca, indiferent daca sindicatele vor accepta sau nu acest mecanism, aceasta este decizia finala, iar listele de plata vor fi transmise la inceputul saptamanii viitoare, astfel ca banii sa poata fi primiti luni sau marti.

12:00 Liderul SNFP, Sebastian Oprescu, a venit, sambata, la Ministerul de Finante pentru discutii, spunand ca aceasta a fost decizia colegilor din tara si ca, desi isi calca pe orgoliu, acest pas trebuie facut pentru ca altfel nu se poate recurge la proteste.

"Toata noaptea am vorbit cu cei din teritoriu, dimineata cu cei din Bucuresti. Ei au spus ca trebuie sa mergem la negocieri, pentru ca altfel nu putem face proteste. Le mai dam o sansa. Nu putem scurtcircuita acordarea acestor sanse. Ne-am calcat pe orgoliu, dar la indemnul colegilor din tara am venit", a spus Sebastian Oprescu.

Liderul SNFP a aratat ca una dintre conditii la discutii va fi prezenta premierului. Oprescu a aratat ca sindicatele accepta stimulente aferent eficientei pe post.

Reparatizarea fondurilor la nivel teritorial se putea face chiar de vineri seara, a spus Oprescu. Acesta a adaugat ca important este sa se dea drumul la fonduri pentru august si septembrie.

11:20 Cativa angajati ai Ministerului de Finante au venit la sediul institutiei pentru a vorbi cu ministrul Gheorghe Ialomitianu care le-a promis ca isi vor lua banii luni. "Ni s-a spus ca ne vom lua banii luni. Daca luni nu ne vom lua banii, vom decide ce vom face. Ne vom sonsulta cu ceilalti colegi si cu sefii nostri", au spus salariatii Ministerului de Finante.

10:30 Liderul "Sed Lex", Vasile Marica, a anuntat, sambata, ca nu va participa la intalnirea de la Ministerul de Finante, intrucat vineri seara si-a depus mandatul de lider de sindicat. "Mi-am dat demisia de onoare, pentru ca nu a reusit sa manageriez bine protestul. Am oprit o actiune superba care mergea fosrte bine. O colega mi-a spus sa nu oprim protestul pentru ca astia nu se vor tine de cuvant, dar eu am oprit-o. Nu voi merge la intalnirea de sambata", a spus Marica.

09:30 O noua runda de discutii este programata sa aiba loc la finante, sambata dimineata. La intrarea in institutie, ministrul Gheorghe Ialomitianu a spus din nou ca sindicatele doresc sa se acorde stimulente pe criterii sociale. "Este incorect, trebuie sa respectam legea, sa fie acordate pe criterii de eficienta", a declarat ministrul de Finante.

El a sustinut ca acordul cu FMI nu este pus in pericol de aceasta situatie.

Sindicalistii nu s-au prezentat pana acum la masa discutiilor pentru ca sunt in sedinta ca sa stabileasca actiunile urmatoare, potrivit liderului SNFP, Sebastian Oprescu. Acesta a declarat pentru Mediafax ca toti colegii din tara fac o analiza pentru a decide daca vor veni la negoceri, in conditiile in care acestia doresc sa intre in actiuni de protest luni dimineata.

Oprescu spune ca i-a sunat pe Gheorghe Ialomitianu si pe Sorin Blejnar sa-i anunte de analiza, dar ca acestia nu mai raspund la telefoane.

Ce s-a intamplat la negocierile de vineri

Ultima runda de negocieri dintre liderii sindicali si reprezentantii Ministerului de Finante s-a incheiat vineri noaptea fara rezultat. Asta dupa ce taberele nu s-au inteles cine primeste stimulente si cine nu.

Dupa lungi ore de discutii, presedintele Sed Lex, Vasile Marica, a anuntat ca-si va da demisia din functie, asumandu-si astfel esecul negocierilor.

"Si-au retras toate promisiunile si nici macar cu criteriile de competenta nu stiu ce vor. Ministrul actual este de o incompetenta si o incoerenta in tot ce face, de nu va inchipuiti! O sa convoc Consiliul National si imi pun demisia la dispozitia tuturor colegilor mei pentru ca n-am fost in stare sa duc acea greva la capat si sa le rezolv problema oamenilor", a declarat Marica.

la randul sau liderul Sindicatului National al Functionarilor Publici, Sebastian Oprescu sustine ca "nu s-a dorit sa se semneze aceste stimulente. Ne-au dus cu vorba! Acum suntem in situatia sa le spunem oamenilor ca sunt liberi sa faca ce vor."

Ministrul de finante, Gheorghe Ialomitianu, a intarit promisiunea facuta zilele trecute, si anume ca vor primi stimulente cei ce indeplinesc criteriile de performanta: "Noi ne pastram ceea ce am promis: acordarea stimulentelor pe criterii de competenta. Sindicatele au dorit sa le acordam pe criterii sociale, lucrul acesta nu este posibil."

Conform ministrului, se vor plati stimulente in judetele care depasesc planul de incasare stabilit, adica vor primi acesti bani mai mult de jumatate dintre angajatii ministerului.

"21 de unitati teritoriale fiscale au depasit acest plan si sunt indreptatite sa primeasca stimulente. Sindicalistii au alte interese decat ca jumatate din angajatii acestei institutii astazi sa fie linistiti ca-si vor primi banii, doresc probabil instaurarea haosului si a hazardului fiscal in aceasta tara", a comentat seful ANAF Sorin Blejnar dupa negocieri.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Acordarea stimulentelor, dezbatuta de sindicate si Ministerul de Finante
Acordarea stimulentelor, dezbatuta de sindicate si Ministerul de Finante

Reprezentantii sindicatelor si cei ai Ministerului Finantelor au inceput discutiile pentru stabilirea indicatorilor de performanta dupa care vor fi identificati angajatii care au contribuit la cresterea veniturilor bugetare si care vor primi stimulente.

Emil Boc: Stimulente vor fi acordate doar pentru performanta
Emil Boc: Stimulente vor fi acordate doar pentru performanta

UPDATE: Protestul de la finante s-a incheiat, nu si negocierile. O comisie oficiala, cu care au discutati sindicalistii vineri, va stabili ce stimulente va primi fiecare angajat. Pentru ca nu toti le vor vedea inapoi.

Ministrul de Finante este in proces cu el insusi pentru stimulente
Ministrul de Finante este in proces cu el insusi pentru stimulente

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, se judeca cu sine insusi intr-un proces intentat Ministerului Finantelor pe cand era director executiv adjunct al Directiei Finantelor Publice Brasov, pentru recuperarea unor sporuri salariale, scrie Gandul.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.