Uite buncarul, nu e buncarul! Doar 3% din cladirile noi au un adapost


Ultimul update: Marti 08 Mai 2012 17:00
Data publicarii: Luni 02 August 2010 00:00
Categorie: Stiri Sociale

Avem adaposturi antiatomice doar pe hartie. Dupa ani de dezvoltare imobiliara, am crede ca Romania este patria buncarelor, din moment ce sunt cerute prin lege inca din 2006 la toate cladirile de peste patru etaje.


In realitate, mai putin de 3% dintre imobile au un asemenea adapost, pentru ca investitorii nu le-au amenajat, iar responsabilii au inchis ochii. In schimb, in blocurile vechi exista aceste spatii sigure unde oamenii se pot adaposti daca se-ntampla ceva.

Un buncar de la subsolul unui bloc din anul 1936 poate avea si peste 50 de metri patrati. Este dotat cu tubulatura pentru ventilatie, putand adposti aproape 60 de persoane.

La blocurile noi, insa, investitorii prefera sa nu faca astfel de adaposturi antiatomice, pentru ca ii costa suplimentar si ii impiedica sa obtina un profit mai mare.

Dar, pentru obtinerea certificatului de urbanism, au nevoie de un aviz de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. Asa ca vin cu proiecte care prevad initial aceste incaperi, insa ulterior spatiile devin parcari, sali de fitness ori alte anexe. Pompierii nu mai verifica existenta incaperilor care trebuie sa intruneasca niste conditii speciale: sa aiba pereti foarte grosi si iesiri de urgenta cu tunel, la distanta de imobile. Putem spune ca, in zilele noastre, dezvoltatorii care amenajeaza un buncar sub bloc sunt exceptia de la regula.

Pentru un astfel de buncar, investitorii au fost nevoiti sa mai faca un nivel subteran si au platit cu aproape 10% mai mult, adica o investitie de 200.000 de euro.

Desi legea prevede clar unde se impun, putini dezvoltatori fac si buncare, pentru ca nu le aduc profit. In proiectul initial este trecut un adapost, dar la receptia cladirii nimeni nu mai verifica daca legea este repectata la acest capitol. Iar pe cei din primarii nu ii intereseaza.

Semn ca-n alta epoca legea era respectata, toate blocurile vechi au in subsol buncare cu sisteme de ventilatie de aproape 100 de ani.

Legea nu prevede o sanctiune pentru lipsa adapostului, dar la sesizarea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, primaria poate impiedica intabularea cladirii. Daca blocul trece de receptie, investitorul scapa basma curata.
 

Tags: imobiliare, legi,

Arhitect: Palatul lui Gigi Becali, in pericol sa cada la un cutremur de 7
Exista viata dupa cutremur! Imobile nesigure sub ochii autoritatilor pasive
Exista viata dupa cutremur: Lacunele legislative permit constructii gresite
VIDEO PROTVPLUS.RO