Uitati de hamsii, mici si bere. Pe litoral se gasesc adevarate delicatese, la preturi decente
O vacanta la Marea Neagra poate inseamna mai mult decat hamsii, mici si bere la halba. Avem si noi cateva locuri unde puteti sa va bucurati simturile cu peste proaspat si chiar fructe de mare, aduse dimineata, de lotcile pescarilor.
Dupa o astfel de experienta, veti fi convinsi ca litoralul pastreaza ceva din farmecul unui colt minunat, aflat la granita Bizantului.
Traseul nostru incepe cu o vizita la un complex situat la intrarea in statiunea Olimp si la 5 minute de plaja. Lacul de aici are reputatia de a fi plin de raci.
Racii merg direct la bucatarie. Sunt fierti, apoi "trasi" la tigaie si "imblanziti" cu vin alb. De la ei se mananca doar coada si carnea de pe clesti, bucati extrem de gustoase, asemanatoare la gust cu cele ale rudelor mai mari din Mediterana - homarii.
In paralel, este pregatit un platou cu peste din Marea Neagra, prins in zori in navoadele celor de la cherhana. Bunatati divine, mai ales daca le stropesti cu un Chardonnay demisec, din viile arse de soare ale Dobrogei.
Din meniu, ne atrag atentia si frigaruile de rapane, adica melci din Marea Neagra. Ii stiti din copilarie, cand va puneati la ureche cochiliile lor, ca sa ascultati valurile. Se gatesc cu ulei de masline, unt, rosii, patrunjel si busuioc.
Toate aceste delicateste costa intre 20 si 40 de lei portia.
Gata ghfituiti, nu putem uita cafeaua la nisip facuta candva de turci pe insula Ada-Kaleh. Intr-o cafenea din Neptun, ne intampina domnul Tunghiai. Inautru ai impresia ca ai nimerit in iatacul Seherezadei, plin de candelabre, covoarele tesute manual in zeci de culori, narghilele si turbane. Si dai numai 5 lei.
Intre timp, la o masa se prepara un suberec, adica o placinta din stepele tatare, cu branza sau carne, ceapa, piper, menta si sare.
In doar 5 minute, suberecul a fost gata. Mirosul te imbie sa-l gusti imediat. Daca nu ati mancat o astfel de specialitate tatarasca pana acum si ajungeti la Neptun, este musai sa o incercati.
Cuceriti de acest loc, ne indreptam spre Constanta. Seara, in zona Tomisului, domneste o atmosfera dulce ca-n Levant. Iahturile se odihnesc lenese, in timp ce proprietarii comanda specialitati cu iz mediteranean. O dorada la gratar stropita cu un sos din ulei de masline, sare, piper, lamaie si patrunjel costa 28 de lei, insa pentru caracatita o sa platiti 40 de lei.