Turismul balnear românesc, în pericol. Legea care i-ar putea băga în faliment pe hotelieri

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Miercuri 22 Noiembrie 2017 19:02
Categorie: Travel

Revitalizat cu mare greutate, din paragină şi faliment, turismul balnear românesc este din nou în pericol. Un proiect de lege, aflat deja în dezbatere, prevede modificarea dramatică a taxelor pentru apă termală, cu valori chiar şi de 300 de ori mai mari.

Hotelierii spun ca în aceste condiţii vor intra în faliment. Aceste schimbări vin paradoxal exact când cererea pentru vacanţe în staţiunile balneare a avut cea mai mare creştere.

Preţurile în schimb ar putea să crească fulminant în următorii trei ani, odată cu scumpirea redevenţei la apă termală. Iniţiativa aparţine Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale, subordonată Ministerului Economiei.

Dacă acum un metru cub de apă termală poate fi cumpărat cu 0, 01 euro sau 0, 05 euro, după aplicarea redevenţelor, preţul s-ar majora până la 2, respectiv 3 euro.

Concret, cei care merg la tratament vor da în loc de 18 lei pentru 3 proceduri, în momentul de faţă, de 100 până la 300 de ori mai mult. Sute de mii de oameni ar putea fi afectaţi.

Dumitru Fechete, directorul unui complex termal: "Această intenţie de a modifica costurile redevenţei în ceea ce priveşte apa termominerală practic va pune pe butuci toată industria hotelieră din domeniul balnear."

Nicu Rădulescu, preşedinte patronatul balnear din România: "Preţul efectiv la cei cu apă termală creşte de 230 de ori, este imposibil aşa ceva. Obturezi altfel societăţile să se dezvolte? Nu se poate aşa ceva.''

Mihai Handolescu, vicepreşedinte patronatul balnear din România: "Statul nu câştiga nimic dacă se închide o staţiune. Nu mai poate să primească redevenţa, nu mai au impozite la bugetul de stat, impozite locale nu se mai plătesc, oamenii merg în şomaj, nu ştiu daca îi convine cuiva asta''.

Revoltător, spun cei din turismul balnear, este ca statul s-a gândit să majoreze aceste tarife în condiţiile în care nu a investit nimic în staţiunile balneare. Acestea au reuşit, de bine de rău, să iasă din paragina cu investiţii private de zeci de milioane de euro.

Dumitru Fechete, directorul unui complex termal: "N-am beneficiat de niciun fel de facilitate la această investiţie, ne descurcăm cum putem, dar în condiţiile astea, în care se modifică şi legea actuală, vă daţi seama că în 6 luni putem închide staţiunea Băile Felix."

Proiectului de lege pentru reglementarea sistemului de redevenţe se afla în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Economiei. Inititorii proiectului nu au oferit deocamdată un punct de vedere.

„Băile Puturoasa”. Cum a devenit o groapă cimentată din Hârșova piscină cu apă termală
„Băile Puturoasa”. Cum a devenit o groapă cimentată din Hârșova piscină cu apă termală
VIDEO PROTVPLUS.RO
turism romania
Românii se bat pe pachete de vacanță în stațiunile de la noi. Cât costă un sejur de Revelion
Când încep târgurile de Crăciun și care sunt cele mai frumoase din Europa
Cât costă o cameră pe Litoral în această perioadă. Motivul pentru care vin tot mai mulţi turişti
Vremea bună a atras turiștii la munte. Caprele negre și-au făcut apariția în Piatra Craiului
Un primar a modernizat 37 km de drum în Apuseni. Câţi turişti vin acum în satul său
Castelul din România care a atras atenția producătorilor de la Hollywood. Turismul în zonă înflorește
thailanda
Țara care scoate vizele pentru turiștii din România și alte 20 de țări, în decembrie și ianuarie
Turiştii au profitat de vremea frumoasă ca să umple muntele de gunoi şi miros de mici
Capre negre, în Piatra Craiului. Sfatul specialiştilor pentru cei care vor să le fotografieze
Porsche, Ferrari și Lamborghini se promovează folosind peisaje de la noi din țară
6 destinații din Europa în care se mănâncă foarte bine
Hotelul din insulele Maldive în care o noapte de cazare costă 50.000 de dolari