Transportatorii romani au invatat lectia supravietuirii. Cum si-au crescut profitul in 2011


Ultimul update: Vineri 02 Noiembrie 2012 23:59
Data publicarii: Joi 21 Iulie 2011 18:47
Categorie: Stiri Sociale
Camion

Anii de criza i-au invatat pe transportatorii nostri lectia supravietuirii. Multi au revenit la profit si isi permit sa cumpere camioane noi. Din pacate, banii frumosi nu vin din tara.

Firmele romanesti transporta marfuri la preturi de superoferta in Italia, Germania sau Franta.

Cu ochii pe calculator, sefii de la Bucuresti urmaresc toata flota firmei plecata prin vest. 16 din cele 17 autotrenuri alearga pentru clientii straini.

"Toate camioanele le am in comunitate. Le-as putea tine acolo non-stop. Cand descarca vine urmatoarea comanda", spune Octavian Teodorescu, director comercial ITIA SPED.

"Dupa ce ne-am obisnuit doi ani cu reposedarile incepem sa revenim la un optimism moderat", spune Mihaiu Pasol, director de marketing importator autocamioane.

Optimismul inseamna putin peste 5% de crestere in 2011. Asta dupa ce un sfert din firmele mici au disparut anul trecut si mii de camioane au fost recuperate. Acum, romanii isi permit iarasi sa incheie contracte de leasing pentru camioane noi, mai ecologice, pentru care care platesc taxe de tranzit prin Europa mai mici cu sute de euro.

Noile camioane euro 5 nu sunt doar frumoase si puternice, ci mai ales economice. Un exemplar are 500 de cai putere. Consuma doar 30 de litri la 100 de kilometri cu o incarcatura de 40 de tone. Pentru o masina mica e enorm, pentru o firma de transport inseamna diferenta intre rentabilitate si faliment. Mai ales acum cand carburantul reprezinta aproape jumatate din cifra de afaceri.

Economia a prins viteza in vestul Europei si ne trage incet, dar sigur dupa ea. Romanii fac insa profit pentru ca soferii nostri au salarii la jumatate, asa ca firmele isi permit tarife mai mici cu 5% fata de occidentali.

Se cauta asadar din nou soferi profesionisti cu experienta. Salariile pot ajunge si la 2500 de euro, iar conditiile de munca sunt occidentale.

Ce-si doreste un barbat in sufragerie? O canapea confortabila pe care sa poata dormi, frigider unde sa tina bauturile la rece, aer conditionat cu telecomanda si ceva distractii inainte de culcare. Toate se gasesc la bordul unui camion care bate la confort multe hoteluri europene.

Sursa: Pro TV

Depozit clandestin de tigari. Patru camioane cu
Controalele din vami umplu magazinele ANAF de marfa. Vezi unde sunt
VIDEO PROTVPLUS.RO