Transplant de inima, realizat cu succes la Targu Mures. Un barbat de 46 de ani va trai cu cordul unei femei de 34

10-12-2016 08:06


 Luna decembrie este luna minunilor, pentru un barbat de 46 de ani din Gorj. Dupa un an in care a fost pe lista de asteptare si a sperat la o sansa, de ieri, in pieptul lui bate o inima noua!

 Pacientului i-a fost transplantat, cu succes, cordul unei femei de 34 de ani. Interventia este prima de la scandalul privind sistemul de tranplant de la noi.

Barbatul de 46 de ani a fost internat inca de joi noaptea la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures, ca medicii sa il pregateasca pentru interventie. Bucuria a fost uriasa, mai ales ca astepta de mult o asemenea sansa. In sala de operatii, pacientul a stat 5 ore.

Marius Matei, medic chirurg: "A mers bine din punct de vedere tehnic, nu am avut probleme, cordul prelevat a fost perfect pentru pacientul care a beneficiat de el. Era un pacient cardiac cu probleme multe care s-au agravat. Ultima sansa de terapie era transplantul cardiac."

O echipa de specialisti urmareste acum evolutia starii de sanatate a barbatului. Medicii sunt optimisti.

Prof. dr. Horatiu Suciu, sef Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures: "Pana in acest moment, evolutia este favorabila si nu ne asteptam la complicatii. Avem o lista de asteptare care in cursul anului a ajuns la 100 de pacienti, dintre care 19 se afla pe o lista de urgenta, aflati intr-o stare de urgenta, care au nevoie imediata de transplant."

Acesta este al 11-lea transplant de inima realizat anul acesta la Targu Mures, ceea ce plaseaza Institutul peste media majoritatii centrelor de performanta din Europa, unde nu se fac, anual, mai mult de 10 astfel de interventii.

VIDEO PROTVPLUS.RO