Statul se gandeste la batranii singuri si finanteaza proiecte pentru ingrijirea lor. Cum pot fi obtinuti 400.000 de euro

Ultimul update: Luni 12 Decembrie 2016 00:14
Data publicarii: Vineri 09 Decembrie 2016 19:13
Categorie: Social

15 milioane de euro au fost puse vineri la bataie pentru proiecte de ingrijire a bunicilor. Ministerul Muncii a numarat o jumatate de milion de persoane in varsta, care traiesc la limita saraciei, cu doar 400 de lei pensie pe luna.

Mai ales pentru ei, dar si pentru ceilalti batrani singuri, ONG-urile si autoritatile locale pot lua 400.000 de euro pentru un proiect pe 3 ani. Ar putea infiinta programe de masa la domiciliu, de socializare intre batrani, dar si de calificare a lor ca asistenti pentru cresa sau after-school.

In comuna Stanesti, din judetul Gorj, se mai nasc doar cinci copii pe an. Iar imbatranirea satelor inseamna pentru cei ramasi singuratate.

In sudul tarii si in Ardeal sunt localitatile cu cea mai in varsta populatie - unul din trei localnici are peste 65 de ani. Din cei peste o jumatate de milion de varstnici care ar avea nevoie de ingrijire la domiciliu, acum doar cateva mii au parte de asa ceva.

Dragos Pislaru, ministrul Muncii: "Am auzit direct de la varstnici ca una dintre cele mai mari bucurii e cand vine factorul postal sa le dea pensia, dar nu numai ca vine pensia, dar ca mai vine o persoana pe la ei sa le vorbeasca. Pentru ei interactiunea cu postasul e una dintre cele mai valoroase interactiuni, ca ei sunt abandonati de toata lumea. Si atunci aceste proiecte sunt menite exact ca sa creeze interactiune sociala."

Un exemplu de proiect ar putea fi cel in care varstnicii trec pe la alti varstnici ca sa socializeze. Sau tineri care sa mearga sa stea de vorba cu ei.

Se vor finanta si centre de zi, cantine, programe de genul "Masa pe roti", activitati de socializare. Va fi incurajat si voluntariatul in randul bunicilor. S-a vorbit chiar despre implicarea lor in crese sau in after school, unde sa aiba grija de copii.

Sunt peste 5,1 milioane de pensionari in tara, din care un milion si jumatate au trecut de 75 de ani. O jumatate de milion dintre ei traiesc cu 400 de lei pe luna, pensia minima.

Cel mai greu le e celor un sfert dintre batrani care locuiesc singuri. Un proiect finantat prin Programul "Bunicii Comunitatii" poate primi maximum 400.000 de euro pentru 3 ani. Vor avea prioritate proiectele din localitatile cu numar mare de batrani si care nu au servicii sociale dezvoltate. 85 la suta din bani sunt fonduri europene, iar restul vin de la Ministerul Muncii.

VEZI AICI DETALII

Clipe de groaza pentru doi batrani de 76 si 78 de ani, din Comanesti, Bacau. Fiul le-a incendiat casa
Clipe de groaza pentru doi batrani de 76 si 78 de ani, din Comanesti, Bacau. Fiul le-a incendiat casa
VIDEO PROTVPLUS.RO
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Cosmin Savu
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

02:31
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Paula Herlo
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

03:06
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
Ada Iliescu
Handbalista Ada Iliescu mai are nevoie de 8.000 de euro ca să audă din nou. Cum poți dona
Ce s-a întâmplat cu asistaţii social după adoptarea "Legii anti-lene". "Eu nu prea pot, am mai multe"
Soluţia experţilor UE pentru facturi mai mici. Cum trebuie să ne spălăm
Angajaţii Metrorex au anunțat că vor intra în grevă generală pe perioadă nedeterminată
Patru răniți după impactul violent dintre două mașini, la Sinaia. Manevra periculoasă făcută de un șofer
Tinerii se înghesuie să lucreze la stat. Cât de mult se câştigă chiar şi fără experienţă
morminte
Firmele specializate în îngrijirea locurilor de veci, tot mai căutate. Preţul cerut pentru un mormânt
Povestea lui Traian Popa, un tată care își crește singur copiii: „Suntem luptători și mergem înainte”. VIDEO
Grevă la metrou, joi dimineață. Intervalul orar în care nu vor circula trenurile
Cele mai căutate jucării de Crăciun. Cea mai scumpă costă 480 de lei
Un șofer fără carnet a fost oprit de polițiști cu focuri de armă
Medicii din Cluj i-au pus carton în loc de ghips unei femei cu mâna ruptă