Statul se gandeste la batranii singuri si finanteaza proiecte pentru ingrijirea lor. Cum pot fi obtinuti 400.000 de euro

Ultimul update: Luni 12 Decembrie 2016 00:14
Data publicarii: Vineri 09 Decembrie 2016 19:13
Categorie: Social

15 milioane de euro au fost puse vineri la bataie pentru proiecte de ingrijire a bunicilor. Ministerul Muncii a numarat o jumatate de milion de persoane in varsta, care traiesc la limita saraciei, cu doar 400 de lei pensie pe luna.

Mai ales pentru ei, dar si pentru ceilalti batrani singuri, ONG-urile si autoritatile locale pot lua 400.000 de euro pentru un proiect pe 3 ani. Ar putea infiinta programe de masa la domiciliu, de socializare intre batrani, dar si de calificare a lor ca asistenti pentru cresa sau after-school.

In comuna Stanesti, din judetul Gorj, se mai nasc doar cinci copii pe an. Iar imbatranirea satelor inseamna pentru cei ramasi singuratate.

In sudul tarii si in Ardeal sunt localitatile cu cea mai in varsta populatie - unul din trei localnici are peste 65 de ani. Din cei peste o jumatate de milion de varstnici care ar avea nevoie de ingrijire la domiciliu, acum doar cateva mii au parte de asa ceva.

Dragos Pislaru, ministrul Muncii: "Am auzit direct de la varstnici ca una dintre cele mai mari bucurii e cand vine factorul postal sa le dea pensia, dar nu numai ca vine pensia, dar ca mai vine o persoana pe la ei sa le vorbeasca. Pentru ei interactiunea cu postasul e una dintre cele mai valoroase interactiuni, ca ei sunt abandonati de toata lumea. Si atunci aceste proiecte sunt menite exact ca sa creeze interactiune sociala."

Un exemplu de proiect ar putea fi cel in care varstnicii trec pe la alti varstnici ca sa socializeze. Sau tineri care sa mearga sa stea de vorba cu ei.

Se vor finanta si centre de zi, cantine, programe de genul "Masa pe roti", activitati de socializare. Va fi incurajat si voluntariatul in randul bunicilor. S-a vorbit chiar despre implicarea lor in crese sau in after school, unde sa aiba grija de copii.

Sunt peste 5,1 milioane de pensionari in tara, din care un milion si jumatate au trecut de 75 de ani. O jumatate de milion dintre ei traiesc cu 400 de lei pe luna, pensia minima.

Cel mai greu le e celor un sfert dintre batrani care locuiesc singuri. Un proiect finantat prin Programul "Bunicii Comunitatii" poate primi maximum 400.000 de euro pentru 3 ani. Vor avea prioritate proiectele din localitatile cu numar mare de batrani si care nu au servicii sociale dezvoltate. 85 la suta din bani sunt fonduri europene, iar restul vin de la Ministerul Muncii.

VEZI AICI DETALII

Clipe de groaza pentru doi batrani de 76 si 78 de ani, din Comanesti, Bacau. Fiul le-a incendiat casa
Clipe de groaza pentru doi batrani de 76 si 78 de ani, din Comanesti, Bacau. Fiul le-a incendiat casa
VIDEO PROTVPLUS.RO
Marin Dumitrescu
Românul care a organizat primele raliuri are 100 de ani. A lucrat și cu Regele Mihai
Concurs de pescuit la copcă, în Bacău. ”Avem slăninuță, pește este puțin”
Klaus Iohannis, selfie cu schiori, în Munții Șureanu
Grădinițe și creșe cu tarif de doar 8 lei/zi, ridicate cu fonduri europene. ”Mană cerească”
Bărbat în scaun cu rotile umilit de taximetriștii în gara din Cluj. A câta mașină l-a luat
Cursuri suspendate astăzi în 59 de unităţi de învăţământ. În ce județe se vor închide școlile
harta frigului RADET
Deputatul Nicușor Dan a realizat ”HARTA interactivă a frigului RADET” în București
O infirmieră debutantă are salariul cu 52% mai mare decât una cu 32 de ani vechime
Imagini rare cu o haită de lupi, surprinse de în Parcul Natural Putna- Vrancea
Scandalul Complexului Oltenia. Dăncilă cere intervenția structurilor de siguranță națională
Brânzeturile românești i-au cucerit pe străini. La cât ajunge un kilogram
Metoda prin care mai multe minore au fost păcălite de proxeneți. O tânără a murit