Transalpina, drumul de poveste care concureaza Transfagarasanul. E cea mai inalta sosea din Romania

Dată publicare: 20-08-2011 21:36
Dată actualizare: 02-11-2012 19:09


Drumul, care taie muntii din Oltenia in Ardeal, intr-un peisaj incredibil, este aproape gata si sute de turisti au incercat deja emotiile sofatului pe serpentine.

Transalpina devine astfel cea mai inalta sosea din Romania, altitudinea maxima fiind de 2145 metri, dar si o alternativa la aglomeratia de pe Valea Oltului.

Pitorescul drum pleaca din Sebes, langa Alba Iulia. Soseaua serpuieste printre munti oprindu-se in localitatea gorjeana Bengesti. Chiar daca parcurg aproape 60 de kilometri in plus, soferii care vor sa ajunga de la Ramnicu Valcea la Sebes pot evita aglomeratia si TIR-urile de pe Valea Oltului. In plus, pe Transalpina vor avea parte de un peisaj de poveste.

De-a lungul soselei sunt o multime de puncte de atractie: de la padurile de brad, pana la lacurile si barajul din zona Oasa. Drumul are o vechime de peste 2000 ani. A fost construit de romani atunci cand au invadat Dacia. A devenit circulabil in 1930, cand a fost pietruit in timpul domniei lui Carol al doilea.

Serpentinele si urcusurile sunt o adevarata provocare pentru soferi, dar si pentru masini.

Constructia drumului a starnit insa controverse. Si asta din cauza pretului ridicat al contractului: nu mai putin de 4 milioane de euro pe kilometru.

Lucrarile se vor termina in primul trimestru al anului viitor atunci cand drumul va fi inaugurat oficial.